Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Succé för Jacke Sjödins coronashow

Succé för Jacke Sjödins coronashow

Uppdaterad
Publicerad

Han har gjort succé på nätet med sånger om coronapandemin och nu har låtarna blivit scenshow. Inför en gles och begränsad publik både i Uppsala och nu i hemstaden Sollefteå showar Jacke Sjödin för utsålda salonger. Vi träffade honom mellan föreställningarna i helgen.

Jacke Sjödin blev precis som många andra kulturarbetare utan uppdrag när coronaviruset slog till i vintras. Situationen innebar en möjlighet att skriva texter till kända melodier och vad var lämpligare än att skriva om just pandemin. Med finurliga formuleringar fick Jacke publiken att skratta åt virusets effekter på oss alla.

– Den första låten handlade om att bunkra toapapper, den fick en sjujävla spridning och folk blev glada, konstaterar han.

Succé för showen

Ja, det blev succé, låtarna spelades otaliga gånger och sedan idén föddes har han nu skrivit 20 texter som blivit till musikvideor på nätet.

Successivt väcktes tanken på en scenshow och när möjligheten att uppträda inför publik blev verklighet tog Jacke chansen. Och det blev succé igen.

– Tolv föreställningar sålde slut på nio minuter, berättar han.

Tillbaka till Sollefteå

Efter föreställningar i Uppsala, där Jacke numera bor, blev det naturligtvis dags för hemstaden Sollefteå där han genomförde fyra föreställningar den gångna helgen. Med 75 personer i publiken i en lokal för 500 på Hullsta gård menar Jacke att det är smittsäkert.

– Det är klart att det är glest, det är som att alla fått nödutgångsplatsen på flyget. Det känns hur tryggt och fint som helst, säger han och berättar förnöjt att Folkhälsomyndighetens generaldirektör sett en av föreställningarna och inte hade några invändningar.

Kanske på fler platser

Nu är det inte helt omöjligt att det blir föreställningar på fler platser i landet.

– Jag har funderat på det eftersom att jag tycker att det är roligt, men nu vet vi inte hur pandemieländet beter sig och jag måste i så fall ha järnkoll på att varje ställe sköter det hela på ett bra sätt, förklarar han och formulerar blixtsnabbt en oneliner som han under alla omständigheter inte vill se.

– Det får ju inte bli så att Jackes coronasäkra show om corona spred corona. Så jag funderar fortfarande.

Hör utdrag ur Jackes låtar och hur han ser på att skoja om pandemin i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet