Sundsvall behöver skära ned 300 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun har dålig ekonomi och behöver dra ner på kostnaderna. Åtgärderna ska tas fram snabbt.

”Verksamheter inom Sundsvalls kommun har i flera år redovisat ekonomiska underskott och kommande år behöver ekonomin stärkas ytterligare”, så inleds pressmeddelandet från den politiska majoriteten i Sundsvall.

Några av Sundsvalls kommuns verksamheter har redovisat ekonomiska underskott under flera år. Kommunen redovisade ett negativt ekonomiskt resultat 2018 och prognosen för 2019 visar det samma.

”Utveckling som är djupt oroande”

Den styrande majoriteten består av S, V och C. Tillsammans har de tre partierna nu begärt att få förslag på åtgärder som kan spara in 300 miljoner kronor.

– Detta är en utveckling som är djupt oroande och inte får fortgå. Därför har samtliga nämnder och kommunstyrelsen under 2019 fattat beslut om åtgärder för att effektivisera verksamheten och infört en strikt restriktivitet. Dessa åtgärder påverkar resultatet positivt under år 2019, men det räcker inte, säger Peder Björk (S), kommunstyrelsens ordförande i samma pressmeddelande.

Ska tas fram skyndsamt

Förslaget att ta fram nödvändiga nedskärningar behandlades på måndagens finans- och näringslivsutskott. Det innebär att kommunorganisationen får i uppdrag att, utöver redan tidigare fattade beslut, skyndsamt ta fram förslag på förändringar i kommunens såväl frivilliga som tvingande verksamheter. Förändringarna ska innebära en sänkning av kommunens kostnader med 300 miljoner kronor vid slutet av år 2021, motsvarande ungefär fem procent av kommunens budget.

Vissa satsningar fredade

De förslag som ska tas fram får dock inte påverka de satsningar på personalbemanning inom äldreomsorgen som beslutats av kommunfullmäktige och andelen behöriga lärare i förskola och grundskola ska inte minska.

– En stark välfärd kräver åtgärder för en ekonomi i balans. Hela kommunorganisationen ska bidra i det arbete vi har framför oss. Dessutom ska Stadsbacken göra en genomlysning av de kommunala bolagens verksamhet med uppdraget att stärka det samlade resultatet med 100 miljoner kronor. Om vi alla hjälps åt för att nå en ekonomi i balans kan vi även fortsättningsvis stärka och utveckla välfärden, säger Peder Björk.

Slutgiltigt beslut om att få in förslag på åtgärder tas på kommunfullmäktiges möte den 28 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.