Vad tycker du om alla byggprojekt? Gå in och tyck till!

Stan byggs om – vad tycker du om förändringarna?

Uppdaterad
Publicerad

Den stora förvandlingen av Sundsvall har föregåtts av en het debatt om allt från bostadsområden till trafiklösningar, men nu är den i gång. I sommar kulminerar byggboomen som är den största sedan staden brann 1888. Kommunen manar till tålamod, men vad tycker du om allt som händer? Tummen upp eller tummen ner?

Sundsvall byggs om – vad tycker du om förändringarna?

Gisela • Hej, jag vill bara påminna om att Sundsvalls Kommun inte bara är Sundsvalls stad!

Hej igen,

Debatten fortsätter, men håll er korta och någorlunda lugna till sinnes. Debatten blir spänstigare så, eller hur?

;)

Björn Östlund • Stadsarkitekten ägnar sig åt rent sovjetisk propaganda när han fabulerar om ”människan i centrum”. Den som vill komma människan nära kan nu läsa en insändare i ST av en boende som sörjer grönområdet Petersvik. Försköningen av de värsta byggprojekten i Sundsvall är total, med greenwashing och förljugen propaganda.

Jonas • Kloker du verkar inte begripa vad ordet kohandel betyder. Miljöpartiet stöttade Socialdemokraterna och i gengäld ville dom styra miljö och trafikplaneringen i stan. De nu under 4% som åkte ur pga sin politik de flesta inte ville ha, förverkligade sina idéer trots så lite stöd från Sundsvallsborna. Statsplaneringen gjordes många år bakåt i tiden och att de gröna åkte ut förändrade föga. Kompensationen du pratar om är vridet försvar för det finns inga beslut som är gjort pga broavgiften. Om Kommunen går in med stora pengar för bron då får dom väl skriva klara kontrakt vad som gäller, men inkompetensen hos politiker bara fortsätter. Sedan är bron ingen lösning för de som bor västerut i S-vall om den vore gratis. Du säger bra om man cyklar, men tyvärr är det en drömtanke för det kommer aldrig att hända i en stad med kallt klimat och backar. Sen hur menar du man shoppar och hämtar sina barn på dagis? Med cykel på snö och is eller i backar som de mesta har runt sig. Men det faktum ignorerar "kloker". Varför är det svårt för de ansvariga att begripa verkligheten. Tror du genomsnitts människan här har råd med bil och el-cykel??? Och om det kördes för fort på Skolhusallen, sätt då 3-4 radarkameror på den sträckan, från Bergsgatan till Storgatan. Vilket kostar en bråkdel av vad de jobb som gjordes kostade. Och vilken "kloker" satt en knöl norr om Köpmangatan??? Det övergångsstället har trafiksignal och man kan inte passera denna idiotiska knöl när folk går över utan att köra mot rött. Rent slöseri med våra skattepengar. Jag inga invändningar när man gör förnuftiga arbeten på vägarna. Du pratar på sidan, för vad folk mest irriterar sig på är alla dessa arbeten som inte behövdes och kastar bort våra skattepengar. Varför slita på bilars fjädrar/hjulupphängningar och spy ut onödiga avgaser för nåt som en STOR majoritet i S-vall inte vill ha. Jag förundras av vad du kallar 50% majoritet, googla kohandel. Gör en opartisk enkät så vet vi alla vad S-vall verkligen tycker.

Kloker • Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man läser Jonas inlägg (07:30). För det första var det ju tydligen staten som beslutade om broavgift, mot kommunens vilja, men i gengäld fick kommunen kompensationer för 5 miljarder. För det andra så måste inte folk cykla, men det är klart att fler cyklar om det finns bra och trygga cykelvägar. Alla backar...? Det finns elcykel! För det tredje så byggdes knölarna på Skolhusallén bland annat för att det var för många "knölar" bakom ratten som körde alldeles för fort på en väg som korsas av exempelvis många barn från Åkersvik och Hedbergska. För det fjärde: Att det blir svårare att ta sig fram i stan under en begränsad byggperiod, verkar de flesta sansade Sundsvallsbor ha accepterat. Det blir bättre! För det femte: om du inte känner till det så lever vi i en demokrati. De styrande i Sundsvall har mer än 50% väljarstöd.

Jonas • Den kohandel som pågått senaste 10 åren där miljöpartister kidnappat all stats-planering av Sundsvalls trafik och miljö är helt vansinnig. Det som gjorts med bron, gator och cykelbanor har säkert mer än 90% av boende i S-vall emot sig. Ni kör ert eget race och ignorerar alla andra. Först bron som plötsligt skulle kosta. Sen att göra cykelbanor runt hela stan, där vi har vinter och is 7 mån per år plus alla backar. Men ni skall tvinga all att cykla ändå är cyklarna få och på vintern inga. Ni gör knölar på skolhusallen så alla måste bromsa och gasa. Ni håller på i fem år och gräver och rotar mellan ån och skönsberg. Sen nu kapar ni flödet genom stan och tror alla kommer att köra vardå? Över bergen eller genom smågatorna. Det mest sjuka maktmissbruk man kan tänka sig. Bara för att ni 3-4% som bestämt allt saknar konsekvens-tänk och ignorerar oss andra... SKANDAL när pengarna behövs till mycket annat...

MG • Hej! Visst är det bra att Storbron renoveras och att staden utvecklas. Men tyvärr finns också baksidor vilka jag också tycker är viktiga att belysa. Jag syftar på logistikparken som ska byggas i Petersvik. Petersvik är den sista strandlinjen i Sundsvall som nu ska exploateras och bli ännu ett industriområde i denna redan industritäta stad.

Skogoch fantastiskt vackra och kulturhistoriska villor från slutet av 1800-talet ska skövlas. Kan inte förstå varför inte husen och kallbadet är K-märkta? Tycker beslutet från Sundsvalls kommun är så konstigt och sorgligt, det borde finnas en annan lösning!
https://www.facebook.com/R%C3%A4dda-Petersvik-undan-rivning-181679211887148/

Jhövik • Det mesta ivästernorrland kretsar om sundsvall. Att övik har Sveriges näst sämsta luft reagerar ingen inför. Ett förslag är att öviks styrande förbjuder all tung trafik på E4 genom staden, så kanske något parti börjar reagera!

Ann-Christin • Varför bygga Hotell, då vi tvingar turister att åka förbi Sundsvall. Varför bygga nya vägar då man inte ens har pengar att underhålla de gamla? Varför sitter styrande kvar i kommunen då de inte tillfredställer oss Sundsvallsbor och inte har ett hum om vad de ställer till med? Hur fick de jobben. De måste mutat sig in. Alla bilar i Sundsvall har inte start och stopp på sina bilar vilket kommer att öka utsläppen då man ska krypa genom centrum.

Victoria • Vissa Sundsvallsbor är lustiga (eller ska vi säga lata...eller gnälliga...eller?):
* Ena sekunden klagar de på att de måste gå några hundra meter från en parkering i stan. Nästa sekund ojar de över att de inte får ihop tillräckligt med steg på stegräknaren
* De klagar på att de får sitta i långa köer under rusningstrafik, när de själva då är en del av "problemet"
* De klagar på att det är för lite grönska i stan, men skriker sig hesa när man vill ta bort lite asfalt centralt och ersätta med grönt
* De älskar Greta Thunbergs sommarprat, men tycker att bilen helst borde få parkeras inne på Stora Torget, efter att de har fått kört fyrfiligt in till centrum
* De förfasas över att butikerna dör i stan, men själva handlar de på nätet eller vägrar handla i stan för då måste man ju gå några meter...(jag såg att det tydligen fanns 2500 P-platser inom 500 meter från statyn)
Jag säger bara: kasta offerkoftan, våga gå några meter (det gör inte ont), och skyll inte på andra om handeln i Stenstan dör, för att du är för bekväm för att inte orka handla där...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.