Nya bron – starten på förvandlingen av Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Det byggs för fem miljarder i centrala Sundsvall just nu, det har inte byggts så mycket sedan staden brann 1888, sägs det. Sundsvallsbron beskrivs som den katalysator som satte igång alltihop.

När Sundsvallsbron byggdes blev det storbråk om nio kronor i broavgift, det talades om bojkotter och protester. När bron invigdes i december 2014 försvann trafiken från centrum och kommunen kunde förhandla fram ett statligt infrastrukturpaket som nu växlas över i järnvägsinvesteringar och en ny motorväg västerut.

Byggs för miljarder

Just nu pågår 15 stora byggprojekt i Sundsvall varav minst ett tiotal i centrala Sundsvall. Det byggs för fem miljarder och ytterligare miljardprojekt ligger i startgroparna. Det har inte byggts så mycket sedan staden brann 1888, hävdas det.

Kommunen bygger. Trafikverket bygger och privata byggare bygger. Det ska bli en tätare stad, en grönare stad och en stad som inte sätter bilen främst. Stora bilvägar ska inte dela staden.

Nytt resecentrum

Gamla E4 genom Sundsvall har förvandlats till en byggarbetsplats där Trafikverket bygger bort den gamla genomfartsleden till en smalare stadsgata. Gropen vid Centralstationen ska bli nytt resecentrum och i andra änden av staden pågår en ansiktslyftning av Storgatan där den gamla centralbron ersätts av en ny. Där är det just nu avstängt men i mitten av veckan ska trafiken släppas på igen. Trycket på Peabs platschef, Kalle Nilsson är Nilsson är hårt:

– Det är stressigt men det är då vi jobbar som bäst. Ny asfalt läggs i dagarna och sedan hoppas vi öppna gatan för trafik igen.

Det kommer dock att dröja innan den nya Storbron står klar. Armering pågår, gjutningen är schemalagd till i höst och invigning till årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.