Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Först i världen med konceptet” – hör hur flygplatsen Sundsvall-Timrå valt att satsa på fossilfritt bränsle.

Sundsvall-Timrå flygplats satsar på fossilfritt bränsle

Uppdaterad
Publicerad

Efter pandemin räknar Sundsvall-Timrå flygplats med att det finns ett uppdämt behov av att resa. För att möta upp klimatmålen krävs då att resenärerna tänker klimatsmart och är beredda att betala extra.

Att flyga med fossilfritt bränsle är ett val som resenärerna gör själva och det är det som möjliggjort leveransen av biobränsle till flygplatsen. Det bränsle som levererades idag är tillverkat av använd matolja och reducerar koldioxidutsläppet med cirka 80 procent jämfört med fossilt bränsle.

 – Det här är ju ett val man gör som privatperson eller företag om man vill använda sig av ett hållbart bränsle och för mig så tycker jag att det är ett väldigt lågt pris. 300 kronor extra för att flyga från Sundsvall till Arlanda, säger Frank Olofsson vd på Sundsvall-Timrå flygplats.

Vill öka efterfrågan

Fly Green Fund är en icke vinstdrivande organisation genom vilken privatpersoner, företag och offentliga organisationer kan köpa hållbart flygbränsle för att klimatreducera sina flygresor. Målet är att, genom ökad användning och efterfrågan, få igång storskalig lokal produktion av hållbart flygbränsle i Norden.

 – Vi är först i världen med att arbeta med det här konceptet, att låta resenärerna betala för biobränslet till sina flygningar. Vi har hållit på sedan 2015 och levererat ungefär 1400 ton hållbart flygbränsle under de här åren, säger David Hild vd för Fly Green Fund.

Första flygningen från Sundsvall-Timrå flygplats med biojetbränslet blir på torsdag 3 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer