Simmare på 30-talet, dock ej i Sundsvall. Foto: TT

Sundsvalls badhistoria

Publicerad

När det nya badet invigs i Sundsvall tittar vi här tillbaka på badandets historia i Sundsvall.

Sundsvallsborna har kunnat bada i organiserad form i över 150 år. Kring förra sekelskiftet fanns kallbadhus vid Vindskärsvarv, i hamnen och i Badhusparken. Fram till 1931 fanns det faktiskt trampolin i Badhusparken.

Första varmbadhuset

Söndagen den 8 november 1908 hölls invigningen av Sundsvalls första varmbadhus. Det låg i hörnet av Kyrkogatan och Varvsgränd. I badhuset fanns både dam och herravdelningar av 1:a och 2:a klass. Gästerna kunde få bland annat karbad, bastubad, medicinska bad och massagebad.

Sundsvalls simhall

Den för sin tid stora simbassängen mätte 7,90 x 14,65 meter och var försedd med trampolin. Men den var bara öppen vintertid, på sommaren hänvisades simmare till Selångersån.

Kommunen stod för en del av byggkostnaden på 156 000 kronor men badhuset drevs i bolagsform. Den dagliga driften sköttes av maskinist, kassörska och kamrer samt sex baderskor, en badmästare och en tvätterska.

Höga kolpriser, lågkonjunktur och tillkomsten av privata badrum orsakade stora förluster. Fastigheten hade många brister och det skämtades om att den innehöll mer mögelsvamp än tvättsvamp. Bolaget gick i konkurs 1951.

Sporthallsbadet

Sundsvallsborna fick vänta länge på en ny bassäng. 1969 beslutade Sundsvalls stadsfullmäktige att uppföra ett badhus med utebadsanläggning vid sporthallen. Två år senare, 1971, invigs Sporthallsbadet och i mars samma år arrangerar Sundsvalls simsällskap det första sim SM:et i Sundsvall. Sundsvallsborna fick även ett flertal stadsdelsbad.

Efter att ha betjänat badsugna Sundsvallsbor i 45 år inleddes rivningen av Sporthallsbadet 2016.

Sundsvalls nya bad

Beslut togs att bygga en ny simhall på samma plats som gamla badet. Den skulle kosta 150 miljoner kronor och stå klar i början av 2018. Men problem vid rivning, pålning och sanering fördröjde bygget nästan ett år. Bygget blev också blev tolv miljoner kronor dyrare.

Den 1 december 2018,  drygt 110 år efter invigningen av det första varmbadhuset, invigs Sundsvalls nyaste simhall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvalls simhall

Mer i ämnet