Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Leijon är verksamhetschef för individ- och arbetsmarknadsförvaltningen. I videon berättar hon varför kommunen nu går ut och söker familjehem till tonåring som fastnat i droger och kriminalitet, i stället för att använda sig av HVB-hem. Foto: Sara Carlzén/SVT

HVB-hemmen för dyra – nu söker Sundsvalls kommun familjehem till unga som fastnat i missbruk och kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun söker efter ”förstärkta familjehem” åt tonåringar som fastnat i droger, kriminalitet och psykisk ohälsa.

Anledningen?

De HVB-hem som tonåringarna annars placeras på anses för dyra och ineffektiva.

Just nu finns det ungefär 20 barn från Sundsvall som är placerade på externa HVB-hem. Nu jobbar kommunen för att den siffran ska sjunka.

Kommunenen har tidigare försökt få in ett nytt arbetssätt kring tonåringar som hamnat snett på olika sätt, och nu gör kommunen ett nytt försök att få till det. På sin Facebook-sida efterlyses familjehem till den aktuella åldersgruppen.

Bland annat skriver man att man söker ”trygga och stabila familjer, då familjehemmet ska kunna ta emot ungdomar med exempelvis begynnande eller pågående missbruk/kriminalitet.”

Vidare: ”Ungdomarna kan komma direkt från institution och behöver en trygg hemmiljö. Omfattande stödinsatser kommer att kopplas till ungdomen och familjehemmet, utifrån behov. Därför kommer en vuxen att behöva vara hemma på heltid för att delta i insatserna.”

Hör enhetschefen Eva Lejion berätta om bakgrunden i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer