Foto: Håkan Sjöström/SVT

Sundsvallsbukten – Sveriges mest kvicksilverförgiftade område

Uppdaterad
Publicerad

Nya undersökningar visar att Sundsvallsbukten är Sveriges mest kvicksilverförgiftade kustområde. På havsbottnen finns 23 tusen dumpade tunnor med kvicksilverhaltigt innehåll samtidigt som industrierna i området under många år släppt ut enorma mängder kvicksilver i havet.

Det är när Sveriges geologiska undersökning, SGU som kartlagt föroreningssituationen längs den svenska kusten som man sett att Västernorrland och Sundsvallsbukten sticker ut. 

– När det gäller kvicksilver har vi de högsta halterna i Västernorrland och framförallt i Sundsvallstrakten, säger Lovisa Zillén Snowball på SGU.

Extremt höga halter

Kvicksilvret finns tillsammans med bland annat höga halter av dioxiner, PAH och tungmetaller i höga koncentrationer i fiberbankar i anslutning till de stora industrierna. Av de upp mot hundra ton kvicksilver som släppts ut under åren tror man att det grovt räknat finns ungefär 8 ton lagrat i fiberbankarna i Västernorrland.

– Det mesta finns i Sundsvallsbukten, det är extremt höga halter, konstaterar Lovisa Zillén Snowball.

Bara i Klingerfjärden utanför Östrandsfabriken i Timrå beräknas två ton kvicksilver finnas på bottnarna i anslutning till fabriksområdet.

Svampig massa

Fiberbankarna består av upp emot tio meter tjocka lager av cellulosafibrer som täcker bottnarna i form av en lös, svampig massa som jäser och släpper ifrån sig koldioxid och metangas. Bottnarna är döda, här kan inga arter leva,  bottenlevande djur klarar inte den syrefattiga miljön.

– Fiberbankarna är själva källan, det är därifrån miljögifterna sprids, förklarar Lovisa Zillén Snowball.

Kvicksilver betecknas av Naturvårdsverket som ett av de allra farligaste miljögifterna. Forskning kring hur den här typen av föroreningar skulle kunna saneras pågår bland annat på Mittuniversitetet,men idag finns inte någon utarbetad metod.

– Man vet inte hur man ska göra, man vet inte hur man ska prioritera den här typen av sediment, man vet inte hur farliga de är, konstaterar Lovisa Zillén Snowball  

Skador på hjärnan och nervsystemet

Samtidigt riskerar kvicksilvret att omvandlas till den mycket farliga formen metylkvicksilver som precis som flera av de andra miljögifterna förgiftar olika arter, i slutänden även människan, som kan drabbas av skador på hjärnan och det centrala nervsystemet. Trots det finns inte fiberbankarna finns inte ens med på länsstyrelsens lista över förorenade områdena.

– Vi har fokuserat väldigt mycket på landbaserade föroreningar men nu har vi tagit tag i det här med fiberbankar och fiberhaltiga sediment och det är ett nytt område, säger Sören Thor på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Massaindustrin har gett ifrån sig stora mängder träfibrer och processkemikalier som idag ligger på bottnarna dit avloppsvattnet släpptes ut, oftast orenat. Fibrerna och som också innehåller föroreningar ligger idag utanför de olika utsläppskällorna.

Den snabba landhöjningen i Norrland medför att fiberbankarna kommer att utsättas för erosion i form av vågor och vind. Erosion av det fiberhaltiga bottenmaterialet kan bidra till att föroreningar som ligger begravda riskerar att spridas.

Fiberbankarna som uteslutande består av träfibrer och cellulosa, ligger oftast direkt utanför utsläppskällan. Träfibermaterialet har också spridits på en större yta och blandats ut med naturliga sediment och bildar då fiberrika sediment.

Källa: SGU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dumpade gifttunnor

Mer i ämnet