Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya lagen om barnfridsbrott innebär till exempel att barn som blivit vittnen till brott mellan närstående i stället blir brottsoffer och kan kräva skadestånd. Polisens gruppchef Christina Björk förklarar här i klippet. Foto: Arrangerad bild (SVT arkiv) / Stina Ahlinder SVT

Polisen om barnfridsbrottlagen: ”Barnen blir brottsoffer i stället för vittnen”

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juli 2021 trädde lagen om barnfridsbrott i kraft som ska skydda barn från att behöva bevittna våld i nära relation.

Ett barn som upplever våld mellan närstående kan bli brottsoffer i stället för vittne  och har då rätt till ett målsägandebiträde – men också till skadestånd. Det berättar Christina Björk, gruppchef vid polisen i Västernorrland, här i intervjun.

Lagen innebär att det är straffbart att utsätta barn för att bevittna brott i nära relation. Det kan vara våldsbrott som misshandel, hot och sexuella övergrepp men även till exempel skadegörelse.

– Det handlar om att barnet på något sätt upplevt brott mot närstående när det hänt. Det innebär inte enbart att barnet ska ha sett gärningen utan även till exempel ha upplevt den genom att höra vad som skett från ett angränsande rum, säger Christina Björk som är gruppchef för brott i nära relationer / barnutredarna vid polisen i Västernorrland.

Via Facetime eller telefon

– Det kan också vara upplevt via till exempel Facetime eller att barnet hört vad som skett via telefon. Men de ska ha upplevt det hela när det hände, och inte fått veta om det efteråt, för att det ska betecknas som barnfridsbrott, fortsätter hon.

Den 21 februari i år dömdes en man i Sundsvall för bland annat barnfridsbrott efter att dödshotat sin sambo och även brutit sig in i sambons mammas lägenhet, brott som bevittnades av barnen.

Barnfridsbrott

  • Sedan den 1 juli 2021 är det straffbart att utsätta ett barn för att se eller höra vissa brottsliga gärningar, såsom vålds-, frids- och sexualbrott, i en nära relation.
  • Den person som står för exempelvis våldet i en nära relation riskerar att misstänkas även för barnfridsbrott om barnet på något sätt bevittnat våldet.
  • Man räknas som barn upp till 18 års ålder.
  • Straffet blir fängelse i upp till två år. Vid grovt brott blir straffet fängelse i lägst nio månader och högst fyra år. Särskild straffskala för ringa brott.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.