Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sture Jonsson om besvikelsen över den långa väntetiden på starroperation, och hans kritik mot Region Västernorrland. Foto: Hans Lindblom/SVT

Läkaren gick i pension – nu får Sture i Örnsköldsvik vänta i fem månader på ögonoperation

Uppdaterad
Publicerad

Sture Jonsson i Järved utanför Örnsköldsvik är ledsen och arg. Han får vänta i nästan ett halvår åtminstone på sin ögonoperation.

– Någon framförhållning måste de väl ändå ha, ryter han och syftar på att regionen inte lyckats rekrytera ögonläkare efter att en specialistläkare gått i pension.

Väntan har blivit lång för Sture Jonsson. Onödigt lång tycker han och han är kritisk till hur rekryteringen, eller bristen på nyrekrytering av specialistläkare uteblivit.

– Garantitiden på tre månader håller inte. Nu får jag vänta åtminstone till i oktober med operationen, säger han.

Sture har svårt med nivåskillnader när han är ute och går. Han ser dom inte och har snubblat flera gånger och gjort sig illa rejält.

Leta i EU

Som bot på problemet tycker Sture att Regionen borde söka sig ut i Europa och leta läkare som kan komma hit och genomföra den förhållandevis rutinmässiga operationen. Det fungerar med andra läkarfunktioner menar han.

– Jag har en italiensk läkare som fixade min pacemaker så att den fungerar utmärkt, varför kan man inte ta hit ögonläkare från EU? säger han.

I klippet berättar Sture Jonsson om sin besvikelse och hur han menar att problemet borde lösas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.