Robert Gatugård, chef på mottagningsgruppen, socialtjänsten i Sundsvall. Foto: Barbro Sellin/SVT

”Superviktigt att man anmäler oro till oss”

Uppdaterad
Publicerad

Orosanmälningar för barn som far illa har ökat i flera av länets kommuner under de senaste åren.

I Sundsvall handlar det om en tredubbling på 10 år.

Robert Gatugård är chef på mottagningsgruppen på socialtjänsten i Sundsvall. Han berättar att det har varit ett högt inflöde på ärenden.

3 300 orosanmälningar som gällde barn kom in till socialtjänsten under år 2018. År 2008 var det 987 orosanmälningar. Vilket ger en ökning på 239 procent.

– Under den här tiden i oktober, november har det varit otroligt mycket. Jag tänker någonstans att det är bra också. Att man orosanmäler om barn far illa. Så det är inte bara nackdel men det är viktigt att det finns resurser och att vi följer med i den utvecklingen inom socialtjänsten, säger Robert Gatugård.

Polisen gör flest anmälningar

Det är framför allt polismyndigheten, skolan och sjukvården som anmäler, men det är också privatpersoner som hör av sig och där kan man vara anonym. Man måste dock uppge sitt namn. Vilket är en fördel så att man kan följa upp om man behöver ställa flera frågor.

– Det är superviktigt att man anmäler till oss att man är orolig för barn, säger Robert Gatugård.

Viktigt att se barnen

67 procent av barnen som utreds lever i familjer där det förekommer våld.

– De  barnen behöver inte nödvändigtvis själva ha varit utsatta för våld men de kan ha bevittnat våld eller lever i miljöer där det förekommer våld. Det är otroligt viktigt att man ser barnen. Därför välkomnar jag också en ökning av orosanmälningar för att barnen ska bli sedda, hörda och få den hjälp man behöver, säger Robert Gatugård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.