Magnus Lundberg, Hemvärnet, Jörgen Seijsing, Räddningstjänsten och Roger Grimmer, Hemvärnet arbetar med släckningen. Foto: Anna Quayle, SVT

Svårsläckt skogsbrand rasar på Högbrännaberget

Uppdaterad
Publicerad

Den skogsbrand som rasar på Högbrännaberget utanför Trehörningsjö är nu under kontroll men utvecklingen är fortfarande osäker.

Branden upptäcktes vid lunchtid under måndagen och har sedan växlat i intensitet. Från att vara nästan släckt till att blossa upp igen. Ett 40-tal personer från räddningstjänsten och hemvärnet har arbetat med att bekämpa elden. De har hjälp av fyra helikoptrar som vattenbombar.

På fredagsmorgonen var branden fortfarande inte släckt.

– Släckningsarbetet kommer vara igång hela fredagen också. Branden är under kontroll men vi har ett vindskifte under dagen som gör att vi blir osäkra på utvecklingen, säger Ulrik Lindström, insatsledare vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Räddningsledare Jörgen Seijsing berättar i klippet om de svåra förhållanden som råder för personalen som arbetar med släckningen. Han uppmanar också allmänheten att respektera eldningsförbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.