”Svårt att få hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

Härnösands kommun har inte den beredskap som behövs för att ta hand om ensamkommande flyktingbarn som behöver behandling för svåra psykiska problem eller missbruksbehandling.

Det menar de gode män, som har ansvaret för de båda pojkarna, som flyttats från ett av hemmen för ensamkommande flyktingbarn i Härnösand till egna lägenheter. Den gode man som har ansvaret för den äldsta av pojkarna, 17-åringen, delar kritiken från personalen om det varit svårt att få hjälp till pojken, att man slagit larm om honom, men att ingenting hänt. Det berättar han i en telefonintervju för SVT Mittnytt.

– Folk som bestämmer har inte insikt i vilka problem som kan föreligga. Det finns inte kompetens för att hjälpa till.

Problem för ensamkommande flyktingbarn

Bara bup kan hjälpa

Det finns ingen hjälp att få kommunalt, menar han, utan via landstinget: barn-och ungdomspsykiatrin, bup, som ligger i Sundsvall.

– Men det är ju ingenting man har nära till hands när det behövs.

– Vi har kämpat i många år för att få bättre stöd för att hjälpa honom med hans inre problem, sitt trauma som han lever med. Det är bup i Sundsvall, inget mer.

Mittnytt: Nu bor han i egen lägenhet och är helt ensam på nätter och delar av helger, är det en bra lösning?

– Nej, det är inte är bra lösning, men det är en av de lösningar som finns, eftersom han inte får bo på boendet enligt IVO. Och det har ställt upp jättebra från mobila teamet för honom, med en extrapersonal, men han sover förstås inte där. Men ingen bra lösning, men den bästa utifrån omständigheterna.

Larmat i åratal

När det gäller 17-åringen så hände något först efter att inspektionen för vård och omsorg, IVO, inledde en utredning. Då, efter att det i åratal slagits larm om honom, skickades 17-åringen till ett hem för behandling av hans psykiska problem. Där var han i två månader, men skickades sedan tillbaka till Härnösand, när ledningen på behandlingshemmet inte ansåg att han var mottaglig för någon behandling.

Måste få adekvat behandling

I dokument från IVO:s oanmälda inspektion konstaterar myndigheten att om 17-åringen har missbruksproblem bör han inte bo kvar på hemmet för flyktingbarn utan få advekat behandling av personal med rätt kompetens, en kompetens som saknas vid hemmet. Men något förbud har myndigheten inte utfärdat mot att pojken ska få bo kvar, däremot en ställt en fråga om inte kommunen borde göra en bedömning av pojken omedelbart för att se om han inte behöver missbruksbehandling.

Lång väntan på hjälp

Även en annan gode man, den utåtagerande 16-åringens, vittnar om att det tar lång tid att få hjälp. Sedan 16-åringen flyttades till en egen lägenhet skulle han få en egen personlig assistent, som extra resurs förutom det mobila teamet som gör besök dagtid på vardagarna. Det var i juni. Under en månad fick han en sådan, men den personen slutade sitt jobb. Sedan dess har han varit utan det stöd, som han ansågs behöva, för att kunna bo i egen lägenhet.

16-åringens gode man anser dock att i det stora hela så fungerar det ändå bra med 16-åringen i eget boende. Pojken är inte längre ute om nätterna, enligt honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problem för ensamkommande flyktingbarn

Mer i ämnet