Våld och droger på flyktingboende

Uppdaterad
Publicerad

Drogmissbruk, hot och våld. Och barn som far illa. Larmen om problem vid ett av hemmen för ensamkommande flyktingbarn i Härnösand har varit många. Och nu har inspektionen för vård om omsorg, IVO, kopplats in.

Det handlar bland annat om två tonårspojkar, som istället för behandling för svårare problematik, flyttats till egna lägenheter, där de bor ensamma, utan stöd på nätter och söndagar.

Aggressiv och våldsam

Till ett av hemmen för ensamkommande flyktingbarn i Härnösand kom för ett år sedan en då 15-årig pojke från Afghanistan, som var utåtagerande och aggressiv. Han var hotfull och våldsam. Både mot andra ungdomar och mot personalen.

Problem för ensamkommande flyktingbarn

Vid ett tillfälle tog han strypgrepp på en 14-åring och körde ner hans huvud i en tallrik med glass. Det framgår av personalens anmälningar till inspektionen för vård och omsorg, IVO. En person med god insyn i verksamheter berättar så här:

– Det finns barn som försvann från boendet i tre nätter och man visste inte dom var, det fanns barn som sovit mellan två bilar, som stuckit iväg till andra sidan stan halvtre på natten, det finns barn som bott på andra boenden i flera månader, och inte vågat komma hem. Det finns tjejer som blivit tafsade på.

– En 14-åring blev så skrämd att han blev paralyserad och kissade på sig. Han vågade inte röra sig förrän han fick hjälp av andra ungdomar.

Psykiska problem

Innan 15-åringen kommit till hemmet för ensamma flyktingbarn hade han varit tvångsomhändertagen – för sin psykiska problematik – men bara under två månader. Därefter togs han tillbaka till hemmet. Men problemen kvarstod och både ungdomarna och personalen utsattes för flera våldsamheter och hot. Det berättar initierade källor för SVT Mittnytt.

Fick bo ensam

Till slut kopplades även arbetsmiljöverket in och det var först efter det som åtgärder sattes in. Ledningen lovade personalen att pojken skulle få behandling för sin psykiska problematik, berättar källor för SVT Mittnytt, men istället blev lösningen en annan. Pojken flyttades till en egen lägenhet, där han nu bor ensam, trots att han är minderårig. Utan något stöd på nätter och söndagar. Enligt personalen, som är kritiska till flytten, är han nu ute nattetid och är väl känd av polisen efter flera bråk.

Drogproblem

Men vid hemmet har det också varit problem med droger. För IVO har personalen berättat att man i flera år slagit larm om en 17-åring med missbruksproblem. Larm som inte fått gehör. Missbruket har lett till åtminstone en överdos av Spice, inne på hemmet. Läget är akut eftersom 17-åringen blandar Spice med medicin mot depression. Det berättar initierade källor för SVT Mittnytt.

Precis som den andre pojken har nu denne 17-åring, med sin problematik, flyttats till en egen lägenhet där han nu bor ensam mitt i Härnösand.

Behöver akut hjälp

Många är nu oroliga för dessa pojkar:

– Det är hemskt, 17-åringen behöver akut hjälp för sitt missbruk och den yngre pojken behöver också hjälp, för dom skador som han har fått som liten. Dom andra barnen mår jättedåligt och har gjort det i ungefär ett års tid. Dom behöver också hjälp, dom behöver få träffa någon psykolog eller kurator och få prata ut.

Socialtjänsten krävs på svar

Efter anmälningarna från personalen gjorde inspektionen för vård och omsorg, IVO, en oanmäld inspektion vid hemmet, för ett par månader sen.

– Vi tar allvarligt på personalens uppgifter, och det är därför vi nu har vänt oss till socialtjänsten och begärt in en rad svar,säger inspektör vid IVO Pia Karlsson.

IVO vill nu ha svar på en rad frågor från socialtjänsten, om vilken beredskap man har att ta hand om ungdomar vid svårare problematik i allmänhet, och dom båda pojkarna i synnerhet. Behövs inte en snabb bedömning av pojken med missbruksproblem, för att se om det behövs omedelbara insatser, är en fråga som ställts. IVO:s utredning pågår nu för fullt och socialtjänsten och socialnämnden har fram till 22 december på sig att svara.

Ifrågasätter inspektionen

Men redan nu står det klart att frågorna har väckt ilska. Socialtjänsten ifrågasätter nu såväl inspektionen som inspektörerna, som man anser helt tagit till sig personalens uppgifter okritiskt, uppgifter som socialtjänsten starkt ifrågasätter. Det framgår av den pågående utredningen.

Efter IVO:s inspektion skickades 17-åringen under en tid till ett avlastningshem, men inte något behandlingshem.

”Dom här barnen har ingen”

Men fortfarande bor de båda minderåriga pojkarna kvar i sina lägenheter, ensamma. Enda skillnaden nu är att båda officiellt inte längre är inskrivna på hemmet för flyktingbarn. Ansvaret för dem har helt flyttats över till socialtjänsten.

– Det är jätteviktigt att ledningen och politikerna ska fatta att det här är jätteallvarligt och be dom här barnen om ursäkt och personalen som har blivit drabbade i flera månaders tid, säger en av dom källor SVT Mittnytt talat med. Som tillägger:

– Ingen skulle acceptera att ens eget barn far illa på det här sättet. Svenska barn har anhöriga och många som känner dom, dom här barnen har ingen, några av barnen hade inte ens en god man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problem för ensamkommande flyktingbarn

Mer i ämnet