För ett par år sedan märkte Örnsköldsviks kommun av att det var svårt för de som ville bo på landet att hitta boende. Inom projektet Bygd och stad i balans valde kommunen därför att skicka ut information till drygt 700 fastighetsägare på landsbygden. Gemensamt för adressaterna var att ingen av dem var skriven på fastigheterna. Kommunen ville ta reda på om de kunde tänka sig att hyra ut eller sälja sina fastigheter.
Fritidsboende blev heltidsboende
Amanda Jönsson och Daniel Rönnfjord lyckades efter ett års bostadssökande hitta sitt drömhus. Ett hus som under flera år fungerat som fritidsboende.
– Huset stämde in på allt som vi kunde tänka oss. Vi har stor tomt, fin utsikt och det är en bra plats för våra barn att växa upp på. Tidigare var det en sommarstuga så under vintern var det kallställt, säger Daniel Rönnfjord.
Boendegrupp hjälper till
På flera landsbygdsorter har det lokala föreningslivet tagit vid där kommunen slutade. I Gideå bildades en boendegrupp som hjälper personer som söker hus i bygden.
– Vi har också skickat brev till fastighetsägare. 23 stycken under 2014. Vi fick ett antal svar och de fastigheterna såldes och har nya ägare nu, säger Gun Rönnqvist från boendegruppen i Gideå.
Samhällsservice viktig
Men även om landsbygden lockar många krävs en fungerande samhällsservice och nära till tätorten.
– Vi har barnsomsorg, skola, affär och bensinmack. det mesta av vad som behövs, säger Gun Rönnqvist.
– Ja det är klart. Man vill ju ha en affär att handla i när man kommer hem från jobbet och inte åka flera mil för att hitta en affär, säger Daniel Rönnfjord.