• Viktigt meddelande:

    Det brinner på Sävar såg strax utanför Umeå med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i vindriktningen att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Svensk pilotförening: flygsäkerheten kan äventyras

Publicerad

Svensk pilotförening är fortsatt kritiska till den snabba takten i omställningen till fjärrstyrning av svenska flygplatser. Framförallt oroar man sig över att en havererad ledningscentral stänger ned många flygplatser och reducerar möjligheten till alternativa landningsmöjligheter.

Svensk pilotförening ställer sig frågande till att LFV (Luftfartsverket) i sin rapport om fjärrstyrningsprojektet, som nyligen överlämnades till regeringen, sätter likhetstecken mellan en stängning av en flygledningscentral och en stängd så kallad RTC – en fjärrstyrningscentral där flera flygplatser styrs via kamerasystem.

– Ett utslaget RTC stänger inte bara en utan flera flygplatser, konstaterar Tomas Gustafsson i Svensk pilotförening.

Regelverket inte anpassat

Han ser en överhängande risk för att flygsäkerheten kan äventyras i en situation där en fjärrstyrningscentral  av någon anledning slutar att fungera.

– Man förutsätter att en central för fjärrstyrning av flygplatser inte kan sluta att fungera, konstaterar Tomas Gustafsson som också menar dagens regelverk inte är anpassat för den nya situationen där ett flertal flygplatser styrs från samma central.

Kräver alternativ flygplats

Pilotföreningen anser att regelverket måste ses över och menar att det inte kan tillåtas att ha en alternativ flygplats som ligger under samma kontrollcentral som den ursprungliga destinationen när man färdplanerar.

– Så länge regelverket inte är anpassat till den sårbarheten saknas så kallad redundans, alltså en reservplan för att kunna landa säkert, hävdar Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer