Härnösands biskop Eva Nordung Byström om kyrkans ursäkt till samerna: ”Vi måste erkänna vår skuld”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan deltog aktivt i förtrycket av samerna. Nu vill kyrkan be om ursäkt.

– Skulden lever kvar. Vi är skyldiga det samiska folket att visa att vi hört deras berättelser och har förstått det svåra och erkänner att vi är en del i det, säger Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift och ledamot i Samiska rådet i Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan förestod nomadskolorna som skilde samiska barn från deras föräldrar ända in på 60-talet. Den möjliggjorde de rasbiologiska undersökningarna, förbjöd samiska egennamn och mycket mer.

Tagit lång tid

För fem år sedan gav kyrkan ut en vitbok om Svenska kyrkans övergrepp på samerna. Den var en viktig del i kyrkans försoningsprocess, som började redan på 90-talet. Och nu är man alltså framme vid att offentligt be samerna om ursäkt.

Eva Nordung Byström förklarar varför det tagit så lång tid.

– Det här är nya frågor för så många och man kan inte be om ursäkt om man inte har kunskapen och inte känt smärtan, säger hon.

Men försoningen är inte i hamn för att man ber om ursäkt. För att ursäkten ska vara trovärdig åtföljs den av åtta olika åtaganden och en tioårig handlingsplan, menar Eva Nordung Byström.

– Det räcker inte med ord, det måste till handling också.

Känslosamt

Gudstjänsten kommer att bli känslosam tror hon.

– Både samer och biskopar i högtidsskrud tågar samtidigt in i kyrkan, där vi får höra berättelser från samiska företrädare om förtrycket.

Går det att få förlåtelse, för ett så långvarigt och djupgående förtryck?

Eva Nordung Byström svarar på den frågan i videon här ovanför.

Högtidsgudstjänsten i Uppsala domkyrka direktsänds på Svenska kyrkans hemsida.

Vad är en vitbok

Det är en officiell redogörelse för en politisk händelse, enligt Svenska akademins ordlista.

Den ska med auktoritet, vetenskaplighet, sammanfatta idéer eller ambitioner inom ett visst område eller skeende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.