Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är så uppenbart att det blir sådana skador för HBTQ-personer” Hör prästen Björn Westerlund om kyrkomötets beslut. Foto: SVT

Svenska kyrkan säger stopp till omvändelseterapi – präst i Örnsköldsvik: ”Ett övergrepp”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan har beslutat att ta avstånd från omvändelseterapi, det stod klart efter förra veckans kyrkomöte.
– Det är viktigt att kyrkan står upp och visar tydligt att man inte står bakom omvändelseterapi, säger Örnsköldsviks kyrkomötesrepresentant Ann-Sofie Karlsson Ågren.

Omvändelseterapi kallas det som syftar till att ändra någons könsidentitet eller sexualitet, genom olika typer av metoder. Formerna kan skilja sig åt, från böner till gruppterapi och exorcism. Under förra veckans kyrkomöte beslutade Svenska kyrkan att ta avstånd från omvändelseterapi.

Har pågått länge

En av de närvarande under kyrkomötet var Örnsköldsviksbon Ann-Sofie Karlsson Ågren, som sitter med i kyrkolivsutskottet.

– Det här har pågått länge, redan på 70-talet har svenska kyrkan börjat aktivt bearbeta frågan om homosexualitet. Vi var rätt eniga i frågan i kyrkolivsutskottet, det var en majoritet till bifall, säger Ann-Sofie Karlsson Ågren.

– Svenska kyrkan har nog inte varit mest pådrivande med omvändelseterapi, utan det är nog mer frikyrkor och andra religioner, men det är viktigt att kyrkan står upp och visar tydligt att man inte står bakom omvändelseterapi och omprogrammering inom HBTQ.

Prästen Björn Westerlund i Örnsköldsvik tycker att beslutet är rätt, hör honom berätta varför i klippet – och var omvändelseterapi kan vara sprunget ur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.