Foto: TT

SVT varnar för bluff-annonser på Google

Uppdaterad
Publicerad

SVT känner till problemet med så kallade fishingsajter som dyker upp som annonser på Google och utger sig för att vara SVT.

För två veckor sedan hörde en tittare av sig till Sveriges Television i Stockholm efter att personen hade surfat på Google och en annons kommit upp som såg ut att vara från SVT.

– Vi känner till den sen innan och försöker att få bort den. Viförsöker få Google att förstå att den måste försvinna, säger en av de ansvariga på SVT.

På torsdagen hörde en annan tittare av sig med samma problem men som deltog i kampanjen och blev av med 849 kronor.

Viktigt att påpeka är att bluff-annonserna inte alltid tar en vidare till kampanjsidan utan oftast kommer en till SVT Nyheter. Ansvariga på SVT har också skrivit en varning till allmänheten.

Enligt SVT bryter annonserna mot Googles egna annonsregler då det inte ska vara tillåtet att köpa annonsplats som går till sajter som finns för att fiska användares uppgifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.