Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är bättre att långsiktigt med god framförhållning bestämma att man stänger några veckor” – så svarar Anders Sylvan, hälso- och sjukvårdsdirektör om sommarstängningen av förlossningen i Örnsköldsvik. Foto: Julija Sidner/SVT

Så motiverar sjukvårdsdirektören att BB i Örnsköldsvik stänger i sommar

Publicerad

Ett 60-tal mödrar kan påverkas när förlossningen i Örnsköldsvik har sommarstängt i juli.

Tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektören Anders Sylvan berättar mer i klippet varför förlossningen stängs.

SVT Västernorrland har träffat en av mödrarna från Örnsköldsvik som är beräknad att föda sin son i juli. Hon berättar om oron och ovissheten inför en förlossning i Sundsvall – en ort hon inte har någon relation till.

Svårare få ihop livspusslet

En del av oron Angela beskriver är planeringen, som att hennes dotter skulle befinna sig på långt avstånd när lillebror kommer till världen.

– Vi är fullt medvetna om det och det är därför det vore lyckligare att kunna hålla öppet. Det är självklart vår strävan. Vi kan inte buffra eller säkerställa alla olägenheter, det här är konsekvenserna, säger Anders Sylvan.

De föräldrar i Örnsköldsvik som hellre åker till Umeå då det är närmare än till Sundsvall – vad säger du till dem?

– Det är ett fritt val, mödrar här omkring vet att man kan åka till både Umeå och till Sundsvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.