Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu är jag ju gravid och ska föda i juli, så det är kört” – så tänker Angela om oron inför att behöva föda i Sundsvall när förlossningen hemma i Örnsköldsvik håller stängt i sommar. Foto: Julija Sidner/SVT

Gravida Angela om stängningen av BB i Örnsköldsvik: ”Ett svek”

Uppdaterad
Publicerad

När förlossningen i Örnsköldsvik håller stängt under juli månad drabbar det ett 60-tal gravida i kommunen.

En av dem är Angela Nordlander Olofsson, som känner oro efter en tidigare traumatisk förlossning och att behöva åka till Sundsvall.

– Det är nog otryggt ändå, säger hon.

Paret var hemma och lagade mat när de först hörde talas om att förlossningen skulle vara stängd, vilket innebär att de hänvisas till Sundsvall ungefär 15 mil bort.

– Vi kände bara nej, fasen också. Det skulle ju inte bli så i år igen, säger Angela.

Känner sig tryggare i Umeå

Trots att Sundsvall ligger i samma region, upplever hon det som tryggare att åka de knappa 11 milen till Umeå, där hon och maken studerat tidigare.

– Det känns tryggt att vara i Umeå, man kan till och med ta tåget upp om man vill. Men Sundsvall, det är längst ner i regionen, vi har ingen relation till den stan. Det känns jättefrämmande att föda barn där.

Avståndet kräver extra planering

De stora avstånden är inte bara oroande inför själva förlossningen berättar Angela, det orsakar också många frågetecken rörande planering inför att lillebror ska komma.

– Det är många frågor i huvudet. Får Tilde som är tre år vara med på patienthotellet med sin farmor eller ska de hyra privat hotell? Det känns väldigt långt bort att ha henne kvar här när vi är där nere, berättar Angela.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.