Hit till Ingallerian i centrala Sundsvall flyttar Tele2/Comhem sitt kundservicecenter med runt 300 anställda. Flytten påbörjas nästa höst. Foto: SVT / arkiv

Taket på Ingallerian i Sundsvall nära rasa in

Uppdaterad
Publicerad

Snömassorna på taket till Ingallerian i centrala Sundsvall håller på att knäcka konstruktionen.

– Vi har stängt av en del av fastigheten som en säkerhetsåtgärd, säger Sofie Stark, affärschef på fastighetsbolaget Diös.

Ingallerian är ihopbyggd genom flera kvarter i Sundsvalls stenstad och det var vid den mittersta delen av gallerian, mellan Torggatan och Thulegatan, som läget blev akut strax efter klockan 14 på torsdagseftermiddagen.

– Det har blivit en sättning i taket och som säkerhetsåtgärd har vi spärrat av från Wayne´s coffee till Jess på översta planet, säger Sofie Stark, affärschef Diös.

Två butiker i gallerian har också stängts tills vidare.

Takskottare på plats

Det var en elektriker som utförde arbeten i fastigheten som upptäckte att takkonstruktionen buktade inåt och nedåt på ett ställe, och slog larm till fastighetsbolaget.

Personal från Diös var snabbt på plats, och även konstruktören av taket – som bedömer att det är stora mängder blöt snö som samlats på vissa ställen ovanpå taket och som ökat belastningen just där. Tas snön bort försvinner risken för ras, är konstruktörens slutsats.

Snön ska bort så snart som möjligt

– Vi har takskottare på plats och ska ta bort snön så snart som möjligt, säger Sofie Stark.

Finns det risk för att den här situationen kan uppstå på fler ställen?

– Vi har inga indikationer på det i nuläget. Men den här vintern ger oss utmaningar.

Det är just nu oklart hur länge avspärrningarna kommer att gälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.