Scen ur teaterföreställningen Spelet om Örnsköldsvik som har premiär 5 september Foto: Fredrik Näslund samt Thomas Sundberg/SVT

Teaterfeber i Örnsköldsvik

Publicerad

Stadens historia i teaterform har lockat Örnsköldsviksborna till teatersalongen.
– Det finns ett stort intresse för lokalhistoria och att se sin egen historia gestaltad på scenen – det väcker känslor, säger Jan Boholm från Teatergruppen Soja, som ligger bakom ”Spelet om Örnsköldsvik”.

I kväll spelas den trettonde och sista föreställningen av ”Spelet om Örnsköldsvik”, en berättelse som tar sin början 1837 och för publiken fram till staden som den ser ut i dag.

Föreställningen har skapat teaterfeber i Örnsköldsvik – det har varit lapp på luckan från start till mål.

– Det hade vi aldrig vågat drömma om, inte ens hopps på, konstaterar Jan Boholm.

Hemvändande skådespelaren Jenny Nilsson, till vardags anställd vid länsteatern i Västra Götaland, kan konstatera att arbetet med företställningen fungerat som en historielektion även för ensemblen.

– Det är väldigt roligt att spela de här historiska personerna, dels för att det visste jag inte så mycket om – 1800-talet i Ö-vik. Sedan slås man av; att starta upp en stad, med allt vad det innebär. Vilket jobb.

Jenny Nillson, skådespelare.

Teater Soja står för manus, regi och produktion – och gruppen började jobba med föreställningen redan för ett år sedan.

– Ja, det är lång resa och det ligger väldigt mycket forskningsarbete bakom. Sedan när man väl får ihop det till ett manus, så är det alldeles för långt och man måste klippa ner det. Nu är det drygt tre timmar inklusive paus, säger Jan Boholm.

TV-inslaget ser du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer