Telefontrafik mellan misstänkta mördarna kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

Åtalet för kidnappningsmordet kommer att dröja. Just nu arbetar polisen med ett stort antal förhör och att analysera innehållet i cirka 70 mobiltelefoner, ipads och USB-minnen.

Polisarbetet handlar till stor del om att kartlägga teletrafiken mellan de misstänkta mördarna och återskapa raderade bilder och ljudfiler från mobiler ipads och hårddiskar. I utredningen finns också hemlig telefonavlyssning.

Hemlig telefonavlyssning

SVTs uppgifter på onsdagen att åtal ska vara väckt till 28 september kommer inte att hålla. Utredningmaterialet är allt för stort och frågetecknen fortfarande alltför många.

– Det är ett mycket omfattande utredningsarbete och alla i utredningen jobbar hårt för att kunna slutföra arbetet, men vi kommer nog att behöva större delen av hösten, säger åklagaren Elisabeth Hermanrund som leder polisarbetet.

Sex personer sitter häktade och senast under onsdagen förlängdes häktningstiden till slutet av september. I sin begäran om förlängd utredningstid har Elisabeth Hermanrud lämnat in en ovanligt detaljerad redogörelse av det arbete som återstår att göra. I det arbetet ingår ett stort antal mobiltelefoner, SMS och raderade filer, men det framgår också att det förekommit hemlig telefonavlyssning från polisens sida.

Tidigare hot granskas

SVT har tidigare berättat att 23-åringen hade haft en nära relation till en av de misstänkta männens exfru. Han hade polisanmält kvinnans exman för hot och misshandel under veckorna innan försvinnandet men det skulle dröja en dryg vecka innan han och ytterligare tre personer grips av polisen. Möjligen är det under den veckan polisen genomför telefonavlyssningen men det är inte bekräftat.

Åklagaren är fortfarande försiktig med att berätta några detaljer från utredningen, det råder sträng förundersökningssekretess, men hon säger att det fortfarande återstår 25-30 förhör. Hon uppger också att det hot och den misshandel som 23-åringen anmälde under våren, strax innan han kidnappades och sedan mördades, är av intresse.

Hot lades ner av polisen

Båda utredningarna som rör en misshandel i december och ett dödshot i mars lades dock ned av Sundsvallspolisen. Utredningarna kommer inte att återupptas men uppgifterna är enligt Hermanrud en av flera pusselbitar i den svällande mordutredningen.

– Det finns ingen anledning att återuppväcka dessa utredningar eftersom det inte finns någon målsägande i livet längre, men uppgifterna är självklart intressanta i för vårt arbete, säger Hermanrud.

Motivet bakom mordet är fortfarande höjt i dunkel och åklagaren säger att man förutsättningslöst granskar flera spår. Vilka de är vill hon inte närmare kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet