Tidigare personaldirektör Lena Thelin fick dubbla löner efter att hon avslutade sin tjänst hos Landstinget Västernorrland. Foto: SVT montage

Thelin-avtalen överlämnas till åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Lanstinget Västernorrland lämnar över till åklagare, efter en ny granskning om det guldkantade avtalen, för att driva en civilrättslig process mot sparkade regiondirektören Inger Bergström.

I juni avslöjades det att Lena Thelin, den tidigare personalchefen vid Landstinget Västernorrland, hade fått dubbla löner efter att hon avslutat sin tjänst. Det har varit många turer i ärendet, och på uppdrag av tillförordnad regiondirektör Margareta Tufvesson har en advokatbyrå granskat avtalen som den tidigare regiondirektören Inger Bergström skrev under.

Åklagare ska ta över

På måndagskvällen kunde regionrådet Erik Lövgren (S) meddela att den nya externa utredningen av avtalen överlämnas till åklagare efter rekommendation av den advokatbyrån som genomfört granskningen.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– Vi vill att åklagaren åter prövar om något brott begåtts kring debåda avtalen, säger regionrådet Erik Lövgren (S) i ett pressmeddelande.

Den förra landstingsdirektören Inger Bergström sparkades och blev polisanmäld efter att ha upprättat ett förmånligt avtal tillsammans med tidigare personaldirektör Lena Thelin. Foto: SVT

Utredningen har skett på uppdrag av tillförordnad regiondirektörMargareta Tufvesson som ett komplement till den utredning som landstingets egna jurister kommit fram till.

– Det är viktigt att vi hanterar den här frågan på ett korrekt ochsakligt sätt. Vi gav därför vår upphandlade advokatbyrå uppdragetatt också göra en juridisk bedömning av avtalen med den tidigareHR-direktören, säger Margareta Tufvesson i pressmeddelandet.

Enligt advokatbyrån finns det flera saker som tyder på att Lena Thelin varit medveten om att

Tre åtgärder

Advokatbyrån råder Landstinget Västernorrland att be åklagarmyndigheten att ta upp den tidigare förundersökningen när det gäller avtalen. Annars bör de, enligt byrån, driva en civilrättslig process mot den avskedade regiondirektören för skadestånd avseende brott mot anställningsavtalet. De rekommenderar också att se om det finns en möjlighet att få Lena Thelin att betala tillbaka en del av hennes lön hon fick efter att hon slutade som HR-chef i landstinget.

Avvaktar

Landstinget beslutar att lämna över advokatbyråns granskning och följa det första rådet, för att se om brott begåtts, som till exempel trolöshet mot huvudman. De andra rekommendationerna vill de inte bestämma något om förrän de vet om åklagarmyndigheten återupptar förundersökningen eller inte.

SVT Nyheter Västernorrland har under kvällen försökt att nå Inger Bergström för en kommentar utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet