Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Ishiraheza och Abdirahmaan Omar går i ettan på Thorén Business School i Sundsvall, hör deras reaktion på att skolan stänger. Foto: Shanker Prem/SVT

Thorén Business School i Sundsvall stänger: ”Jag blev chockad”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom beskedet att Thorén Business School stänger sin gymnasieskola i centrala Sundsvall. Skolan har funnits i Sundsvall sedan flera år tillbaka, men läsåret 2024/2025 blir skolans sista.

– Det känns tråkigt, men tyvärr är det ett nödvändigt beslut att ta, skriver Thorengruppen i ett sms.

I dag går cirka 165 elever på friskolan Thorén business school i Sundsvall och beslutet att avveckla gymnasieverksamheten påverkar ett hundratal elever.

”Tråkigt beslut”

Företrädare från Thorengruppen svarar i ett sms till SVT om bakgrunden till beslutet:

Huvudmannen ThorenGruppen har utvärderat skolan under en lång tid och vi ser att vi har haft för få elever, vilket påverkat vår ekonomi. Vi har också haft en hög personalomsättning, vilket påverkat vår kvalitet. Vår prioritet är en god utbildning för eleverna och att vara en bra arbetsplats. Vi ser tyvärr inte att vi på sikt kan upprätthålla kvaliteten på utbildningen, så därför väljer vi att avveckla. Det är ett väldigt tråkigt, men nödvändigt beslut.

Erbjuds plats i kommunala gymnasieskolan

Berörda elever kommer att erbjudas plats på Sundsvalls gymnasium, och de som vill kan byta dit redan till hösten 2024.

– Det är vårt ansvar att se till att de får en fortsatt utbildning. I nuläget ser vi över olika lösningar för att underlätta så mycket som möjligt för eleverna, säger Anna-Karin Mäntylä, skoldirektör i Sundsvalls kommun.

Koncernen har kritiserats

Thorengruppens skolor har tidigare kritiserats av Skolinspektionen och en SVT-granskning från förra året visar att det funnits återkommande brister på flera av skolorna runt om i landet.

I klippet berättar några elever som snart gått färdigt deras första år på skolan om deras tankar kring det nya beskedet.

Vad händer med eleverna på Thorén Business School i Sundsvall?

  • Thorengruppen fortsätter att driva skolan under läsåret 2024/25, men inga ettor kommer att tas in under höstterminen 2024.
  • Elever som börjar trean höstterminen 2024 får ta examen på skolan i juni 2025.
  • Elever som börjar tvåan till hösten 2024 kan välja att gå kvar på skolan ett år och sedan byta, alternativt byta redan höstterminen 2024.

Källa: Thorengruppen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.