Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför anser Ewa Lindstrand, stridbar profil inom socialdemokraterna i Timrå, att kommunen far med lögner när det gäller Torsbodaetableringen. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Tidigare S-toppen Ewa Lindstrand till hårt angrepp mot Torsbodasatsningen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Ewa Lindstrand, tidigare mångårigt kommunalråd i Timrå, riktar stark kritik mot den planerade satsningen i Torsboda. Hon menar att tillverkningen av grafitpulver innebär en ”kraftfull miljöbelastning” och hon anser att kommunen mörkat konsekvenserna och ”far med lögner”.

Det är i en debattartikel i Sundsvalls Tidning Ewa Lindstrand beskriver sin oro över kinesiska PTL: planerade tillverkning av grafitpulver, en beståndsdel till anoder i bilbatterier.

Kommunerna Timrå och Sundsvall beskriver PTL som ett ”green-tech”- företag, men den beskrivningen avfärdar Lindstrand helt.

Industrisatsning i Torsboda

”Nu när vi ser tillståndsprövningen som PTL lämnat in till länsstyrelsen, så visar den på en kraftfull miljöbelastning! Alltså tvärs emot vad som uttryckts av tjänstepersoner både i Sundsvall och Timrå”, skriver Lindstrand.

Kritisk till samröre med kinesiskt bolag

Hon är även starkt kritisk till hanteringen kring avtalet som rör köpet av kommunens mark.

– Det avtalet har man fortfarande mörkat, menar hon.

Ewa Lindstrand är även skeptisk till att kommunen ger sig in i affärer med ett företag som styrs av Kina, en kommunistisk enpartistat.

– Det är ju inte optimalt att det rör sig om ett kinesiskt bolag, säger hon.

Är opinionen på väg att svänga när det gäller den här etableringen?

– Ja, jag märker det när jag pratar med folk, säger hon.

– Och så händer det så mycket konstiga saker kring hela affären.

Hör Stefan Dalin (S) svara på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industrisatsning i Torsboda

Mer i ämnet