Sexåriga Juva har leukemi. Nu har en bild på henne använts av ett tiggarpar.

Tiggarpar använde bild på cancersjuk sexåring

Uppdaterad
Publicerad

Jannice Eklöfs sexåriga dotter Juva har leukemi sedan ett och ett halvt år tillbaka. Det har varit en svår tid för familjen och det blev inte lättare när det visat sig att två EU-migranter som tigger använt sig av en bild på dottern.

Det var i maj förra året som som allt rasade Jannice Eklöf i Alby. Dottern Juva hade drabbats av leukemi. Snabbt tappade hon håret och för att söka stöd bildades en Facebookgrupp för Juva.

Tiggande par

Jannice som är fotograf la upp en bild från när Juva är mitt i behandlingen. I veckan dök bilden upp bredvid ett tiggande par.

– Det vände sig i magen på mig. Min Juva hade inget att göra i det sammanhanget.

Varför tror du man gör så här?

– För att få pengar och sympatier, och det känns för jävligt att mitt tappra barn som kämpar så hårt ska användas av andra som sett bilden: ”Hon ser sorglig ut. Den bilden kan vi använda för att få pengar”. Det är hemskt att utnyttja hennes sjukdom, säger Jannice Eklöf.

Desperata människor

Jannice är arg i just det här fallet men vill att bilden av EU-migranter som tigger måste förbli nyanserad. Hon förstår att det handlar om människor som är desperata.

– Man har ju sett på Facebook att folk hugger på minsta lilla för att få fram sina åsikter. När jag blir arg handlar det inte om det. Jag vill inte att hon ska användas i någon rasistisk propaganda utan jag vill fokusera på de fel som några gjort för att utnyttja henne, säger Eklöf.

SVT Nyheter Västernorrland har pratat med Bo Johansson som arbetar i ett projekt för att hjälpa EU-migranter. Han säger nu att han har tagit hand om bilden som paret uppgett att de hittat i en containter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.