Unga i Ånge kan välja och vraka mellan sommarjobben

Uppdaterad
Publicerad

Tillgången på sommarjobb för skolelever blir i länet blir i stort sett likadan i år som förra året. Pandemin sätter stopp för många jobb inom vården men det gjorde det förra sommaren också. I Ånge är tillgången extra god – där finns det fler jobb än sökande.

Flera av de handläggare SVT Västernorrland talat med i länets kommuner säger att ”alla som vill” får jobba i sommar. Men i Sundsvalls kommun, där man skakat fram 672 sommarjobb, blir många utan. Cirka 1 800 brukar vilja ha ett jobb.

I Ånge däremot är läget för de skolelever som vill jobba mycket bra. Det finns fler jobb än ungdomar som vill jobba, så de som vill kan välja och vraka.

I klippet ovan berättar Agneta Andersson, samordnare för feriepraktik i Ånge hur de arbetar för att ge unga sitt första jobb.

Här berättar Mattias Berglund, näringslivskoordinator, på Sundsvalls kommun, om tillgången på sommarjobb i Sundsvall:

Här finns jobben – kommun för kommun

Örnsköldsvik

400

Ansökningstiden startade den 1 mars och pågår till och med den 22:a. I Örnsköldsvik får alla som vill sommarjobb inom kommunen. Förra året var det 389 skolelever och i år räknar man med att det blir litet drygt 400.

Timrå

259

Ansökningstiden startar från och med den 8 mars och hittills finns 259 platser att söka.

Härnösand

400 (hittills)

Det är ungefär som förra året. Än återstår några förfrågningar men runt 400 platser bör finnas.

Sollefteå

100

Även i Sollefteå försöker man ge sommarjobb till alla som vill ha. Detta gäller gymnasieungdomar och elever i årskurs 9. Förra årets siffra var cirka 100 jobb och det väntas bli ungefär likadant i år.

Kramfors

Ca 140-150

Här handlar det om att hålla sig inom budget. Lönen har höjts en aning vilket ger kommunen utrymme att ge 46 gymnasieelever sommarjobb. Dessutom erbjuds alla som går ut årskurs nio sommarjobb/feriepraktik. I fjol var de omkring 80 stycken.

Ånge

75

Ånge har i år liksom förra året fått fram 150 ”feriepraktikplatser” som man väljer att kalla jobben. Förra året tackade 75 ungdomar ja till erbjudandet vilket är vad man räknar med i år också.

Sundsvall

672

Samma som förra året. Det beror litet på hur länge pengarna räcker och om det kommer statliga bidrag. Detta gäller gymnasieungdomar och elever i årskurs 9.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.