Den nya arbetstidsmodellen gäller från och med 1/1, berättar Johan Vikström, chef för individ- och familjeomsorgen i Timrå kommun.

Timrå kommun inför kortare arbetsdag på jobbet

Publicerad

Socialsekreterarna i Timrå kommun har fått en ny arbetstidsmodell, som visat sig vara bättre för hälsan. Det handlar om sju timmars arbetsplatsförlagd arbetstid och en timme till reflektion varje dag.

– Det är sju timmar du ska vara på arbetet och sedan har du en timme avsatt för reflektion per dag. När på dagen väljer du själv, säger Johan Vikström, chef för individ- och familjeomsorgen i Timrå kommun

Ville behålla personalen

Under förra året genomfördes projektet ”7-timmars arbetsplatsförlagd arbetstid”.

– Vi var tvungna att ta något grepp för att kunna behålla personal, få ner sjuktalen och korttidsfrånvaron, säger Johan Vikström.

Kommunförbundets forsknings- och utvecklingsenhet har följt projektet och deras rapport visar att personalen mår bättre och att kommunen blivit attraktivare som arbetsgivare.

Nya modellen permanentad

– Personalen stannar på ett annat sätt. Vi har jättebra sjuktal och personalen känner sig utvilad, säger Johan Vikström.

Sedan första januari gäller den nya arbetstidsmodellen för de cirka 40 socialsekreterarna i Timrå kommun.

– Egentligen har allt varit positivt, säger Johan Vikström.

Fler visar intresse

Fler kommuner är intresserade av den nya arbetstidsmodellen.

– Örnsköldsviks kommun har tittat på ”7-timmars”, så det sprider sig det här, konstaterar Johan Vikström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer