Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialsekreterarna Stina Karlman och Sabina Stenskog-Roberts är båda väldigt nöjda med det nya sättet att jobba, med reflektion och återhämtning på schemat varje dag. Foto: Eva Harström, SVT

”Det har förändrat hela vår situation på jobbet”

Publicerad

Socialsekreterarna flyr inte längre Sundsvalls kommun. Idag är det en helt annan stämning på arbetsplatsen. Två timmar till rekreation varje dag har gjort underverk.

– Det är fantastiskt. Det har förändrat hela vår situation här på jobbet, säger Sabina Stenskog-Roberts.

– Jämfört med tidigare innebär det en ökad livskvalitet, säger Stina Karlman.

Nedåtgående spiral

De är båda erfarna socialsekreterare på Sundsvalls kommun. De älskar sitt jobb, men för några år sedan var det tufft. Deras arbetskamrater slutade och ingen sökte ens de lediga tjänsterna.

– Då var det en nedåtgående spiral, ingen trivdes, man satt och muttrade. Nu är det en helt annan stämning, säger Sabina Stenskog-Roberts.

De har själva varit med och tagit fram det nya sättet att arbeta, som kallas 6+2. Sex timmar till klienter varje dag och två timmar till återhämtning och kompetensutveckling.

Jobb som kräver reflektion

– Det här var ett förslag som kom från gruppen från början, men vi tänkte att det är ju önsketänkande, säger Stina Karlman.

Som socialsekreterare hamnar de ofta mitt konflikter, stridande föräldrar, föräldrar som slår sina barn eller föräldrar som slår varandra.

”Bättre liv hemma”

– Det här är ett jobb som kräver mycket reflektion. Tidigare gjorde vi reflektionen utanför arbetstid. Men nu har vi två timmar avsatt för att reflektera, säger Stina Karlman.

– Det största är att man kan få ett bättre liv hemma efter jobbet, säger Sabina Stenskog-Roberts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer