Foto: SVT

Chef i Timrå kommun tecknade olagligt avtal för 28 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Timrå kommun har tecknat ett olagligt avtal för 28 miljoner med ett privat företag. Affären gjordes upp utan upphandling av socialchefen Ingeborg Melin.

Avtalet tecknades i oktober men blev känt för övriga kommunledningen först två månader senare.

– Den här affäruppgörelsen är rent åt helsike. Den har gjorts felaktigt utan att upphandlingsreglerna följts och det finns bara en lösning och det är att göra om allt från början, säger Andreaz Strömgren, kommunchef i Timrå kommun.

Olagligt mångmiljonavtal

Privat företag kontaktas

Det finns fortfarande en rad oklarheter kring affären som gjordes upp den 11 oktober förra året. Enligt uppgifter till SVT behövde socialförvaltningen snabbt skaffa fram ett antal LSS-boenden för funktionshindrade och för att lösa problemet tas i det läget kontakter mellan kommunen och det privata företaget Västernorrlands Utveckling & Omvårdnad. Det är ett företag med verksamhet i Timrå som kommunen tidigare gjort affärer med.

Mångmiljonkontrakt

Affären innebär att kommunen köper fem gruppboendeplatser för funktionshindrade för 3 800 kronor per dygn och tre servicebostadsplatser för 1 800 kronor per dygn. Kontraktet som gäller till utgången av 2020 blir därmed värt 28,2 miljoner kronor.

Några andra företag bjuds inte in att räkna på affären utan kontraktet skrivs direkt med Västernorrlands Utveckling & Omvårdnad vilket strider mot lagen.

”Helt fel”

Det ska dessutom dröja två månader innan affären blir känd för övriga kommunledningen.

– Om det skett en regelrätt upphandling hade uppgörelsen blivit känd för övriga i kommunen men nu skedde inte det och det är helt fel. Timrå kommun har helt enkelt skött den här affären felaktigt och vi har inget alternativ än att göra om och göra rätt, säger Andreaz Strömgren.

Hann inte tänka

Ingeborg Melin har bett om ursäkt för det inträffade, uppger Strömgren. Själv medger hon för SVT att hon gjort fel. Hon har ingen direkt förklaring till varför affären inte upphandlades.

– Jag hann helt enkelt inte tänka, säger Ingeborg Mehlin. Foto: SVT

– Vi hamnade i ett sånt läge att jag hade ett antal akuta problem att lösa. Vi behövde boendeplatser, först en och sedan flera och jag hann helt enkelt inte tänka, säger hon till SVT.

Konkurrent överklagade

Hanteringen kring affären har också granskats av förvaltningsrätten som kom med sitt utslag för en dryg vecka sedan. Ett konkurrerande bolag inom vårdsektorn hade överklagat och Timrå kommun medgav i rätten att man gjort fel. Däremot ville kommun få rättens godkännande att använda de kontrakterade boendeplatserna under en övergångsperiod medan upphandlingen gjordes om från början. Rätten sa nej.

Det här innebär att Timrå kommun nu omedelbart måste lösa frågan om annat boende för de funktionshindrade som det hela handlar om. Enligt Ingeborg Melin förhandlar kommunen nu med bolaget som driver boendet. Målet är att kommunen ska ta över verksamheten i egen regi.

– Alternativet är att splittra gruppen och det vill jag inte.

Fotnot: Texten är korrigerad på grund av ett felstavat namn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olagligt mångmiljonavtal

Mer i ämnet