Timrå nära konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomiska läget i Timrå IK är akut. Vid ett extra kommunstyrelsemöte i Timrå på tisdagseftermiddagen fick kommunledningen information om läget som idag består av tre alternativ. Konkurs, ackord eller rekonstruktion.

Kommunledningen i Timrå sade vid mötet idag nej till ett förslag till  en ekonomisk lösning som presenterats av klubben. Lösningen skulle ha inneburit ett banklån på E.On Arena, men också att kommunen garanterar sig köpa tillbaka hallen vid en konkurs.

– Den uppgörelsen är inte möjlig. En kommun kan inte gå in i den typen av åtaganden utan att bryta mot kommunallagen. Tyvärr ligger klubben oerhört illa till, säger en initierad källa som deltog vid dagens möte till Mittnytt.

Timrå IK hoppas dock fortfarande på någon form av kommunalt stöd för att kunna ta ett långsiktigt lån i bank.

Behöver ”tiotals miljoner”

De alternativ som återstår är konkurs eller en ackordsuppgörelse. Klubben är i behov av ”tiotals miljoner” för att få ordning på sin ekonomi. Det säger Mittnytts källa. Enligt klubben hoppas man dock fortfarande på ett långsiktigt lån i bank.

Så här skriver Timrå IK på sin hemsida.

”Vi är i ett riktigt svårt läge och arbetet med den långsiktiga finansieringen går framåt, men väldigt långsamt, trots att vi är några som jobbar dygnet runt med att rädda föreningen från det värsta. Vi är nu i ett läge där banken och Kommunen tillsammans har huvudrollen. Kommunen är och kommer alltid vara den viktigaste partnern för vår förening. Vi är i särklass deras viktigaste varumärke och sysselsätter hundratals ungdomar och vuxna med vår stora verksamhet. Samtidigt har de ett stort ansvar för alla kommuninvånare och framförallt skolan och äldrevård, så vi kan aldrig räkna med att hela tiden få stöd.”

Klubben har enligt uppgifter till Mittnytt förhandlat med Handelsbanken.

Hemlighetsmakeri

Det extra kommunstyrelsemötet i Timrå har företgåtts av mycket hemlighetsmakeri. Något formellt beslut fattades inte. Däremot har klubben aviserat att man kommer att söka andra lösningar på sina problem.

Klubben jobbar dels med en ekonomiskt långsiktig lösning. Samtidigt står det klart att ett antal av Timrå IKs  anställda kommer att tvingas lämna klubben.

– Vi kommer mer än någonsin behöva allt ert stöd från våra fantastiska supporters och partners, skriver Lars Nolander i ett inlägg på klubbens hemsida som publicerades för några dagar sedan.

Återköpsklausul

Till tidningen Expressen säger Lars Nolander att kommunens besked innebär ett nej till en återköpsklausul gällande ishallen:

– Vi jobbar fortfarande med att lösa det här med ett långfristigt banklån, men då måste kommunen gå in med någon form av säkerhet. Det var det som de pratade om på mötet i dag, säger Nolander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Timrå IK och ekonomin

Mer i ämnet