Timrå (S) utesluter fem

Uppdaterad
Publicerad

Fem av initiativtagarna till utbrytarpartiet Nätverk Timrå hotas nu av uteslutning ur socialdemokraterna. Tio tidigare (S)-medlemmar har redan valt att gå frivilligt.

Bakgrunden är konflikten inom socialdemokratin i Timrå som kulminerade när en grupp medlemmar valde att bilda Nätverk Timrå och gå till val med en egen lista i kommunalvalet. Målet är fem egna mandat i fullmäktige.

Tunga socialdsemokrater går

Redan i april förklarade arbetarekommunen att medlemmarna bakom det nya partiet riskerade uteslutning och nu har man skridit till verket. Initiativtagarna bakom Nätverk Timrå har uppmanats att lämna partiet frivilligt varav tio följt uppmaningen. Ytterligare en grupp om minst fem medlemmar har dock bjudit motstånd.

Nätverk Timrå

En av dem är Leif Johansson, tung socialdemokrat i Timrå med ett färskt förflutet som ordförande för Timrå arbetarekommun.

– Jag har varit medlem i partiet i 50 år och är helt igenom socialdemokrat. Jag kommer att att rösta på partiet i EU-valet och jag kommer att rösta på partiet i riksdagsvalet men aldrig i kommunalvalet. Inte som partiet går till val, säger han.

Timrå arbetarekommun har nyligen bett partistyrelsen att agera mot utbrytarna. De har i sin tur i dagarna fått ett brev från partistyrelsen där man uppmanas yttra sig senast på torsdag. Yttrandet är inte skickat men SVT Mittnytt har tagit del av innehållet som bland annat lyder:

”Vi står upp för (S)-värderingar”

”Om det är skäl för uteslutning ur Socialdemokratiska Arbetarepartiet att stå upp för vård, skola och omsorg i sin kommun, så ja, då är väl vi socialdemokrater som inte hör hemma i partiet.”

Men när det inte går att driva frågorna i den lokala arbetarkommunen, ska vi då lägga ned våra värderingar? Ska vi säga till medborgarna att nej det här tror vi inte på längre för att de etablerade auktoriteterna i vårt parti lokalt inte vill lyssna på vad många med oss har att säga, saknar kompromissvilja och inte tål kritik, utan snarare bestraffar kritiker genom placera dem långt nedanför valbar plats

”Om ni vill bevisa för människor att folk som står upp för socialdemokratiska värderingar och vad en sådan politik innebär inte har en plats i partiet så var så god uteslut oss.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätverk Timrå

Mer i ämnet