Femteklassarna på Ankarviks skola togs emot med tårta och hyllningssånger efter vinsten i ”Vi i femman”. Foto: Jenny Stjernström

Vinnarens tips till framtida femteklassare: ”Titta på nyheter”

Uppdaterad
Publicerad

Igår kammade Ankarsviks femteklassare hem ”Vi i femman”-pokalen. I dag var det kalas på skolan med tårta, dans och blommor. Elma Fridell och Oskar Holmlund svarade på frågorna men klassens stöd har betytt väldigt mycket för hjältarna.

Ankarsviks skola ute på Alnö i Sundsvall är den första från länet att vinna ”Vi i femman” sedan 1988.

Mottagandet har varit enormt, både från klassen och skolan. Efter varje deltävling har det firats. De yngre eleverna har gjort skyltar och planscher, det har sjungits hejarramsor och skolan har bjudit på stora mängder glass. Inte minst i dag då festen började redan klockan åtta i morse. 

– Massor har gratulerat oss. Vi var nere i gympasalen och firade. Då sjöng de ”ja må dem leva” till vår klass, säger Oskar Holmlund som tillsammans med Elma Fridell representerade sin klass i ”Vi i femman”. 

– Jag, alla lärare och rektorn såklart är jättestolta. Lilla Ankarsvik, det är en klassisk byskola och hela byn är stolt över det som klassen har gjort. De har satt Ankarsvik på kartan för en liten stund, säger klassens mentor Marie Johansson.

Hög lägsta nivå 

I höstas fick klassen fylla i ett frågeformulär och tre av eleverna fick alla rätt. Därefter lottades Oskar och Elma fram som klassens representanter till Vi i femman. Enligt Marie Johansson hade klassen en väldigt hög lägsta nivå med ett genomsnitt på 21 rätt. 

– Det som har varit speciellt i den här gruppen är att många är vetgiriga, och de är duktiga på att jobba. De är sugna på nya kunskaper och det sprider sig lätt i klassen, säger hon.  

”Släpp telefonen” 

Enligt henne tar klassen del av nyheter både i skolan och i hemmet. Hon tror att många av föräldrarna till eleverna diskuterar nyheter och aktuella ämnen med sina barn.  

Säsongens matcher har varit jämna men Elma Fridell och Oskar Holmlund lyckades komma segrande ur samtliga. 

– Det har varit jättespännande. Jag har tänkt många gånger att tänk om jag inte hade tagit den där poängen, säger Elma Fridell, elva år, som representerade sin klass i Vi i femman. 

SVT: Har du några tips till andra femmor? 

– Titta mycket på nyheter, läs i tidningar och prata med vuxna. Fråga vad som händer i världen. Man kanske ska släppa telefonen en stund och inte hålla på så mycket med sociala medier, säger Elma Fridell. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.