Länets hockeytjejer har gott om förebilder, Erika Grahm inte minst. Foto: SVT

Tjejhockeyn på frammarsch – men killarna tappar

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrland är en stormakt när det gäller tjejhockey i Sverige. Förutom ett damlag i SDHL hamnar länet i topp i deltagarstatistiken.

Antalet deltagartillfällen bland hockeyspelande tjejer i åldrarna 7–20 år har ökat med 15 procent i Sverige från år 2006 till 2016. År 2016 var det totalt 200 000 deltagartillfällen, att jämföra med 3,8 miljoner för pojkar i samma ålder. Å andra sidan har antalet deltagartillfällen på killsidan sjunkit med 12 procent sedan 2006.

Västernorrland framstår som det kanske starkaste tjejhockeylänet. Med nära 19 000 deltagartillfällen är det bara Stockholm med 44 000 som är större – fast satt i relation till folkmängden vinner Västernorrland. Här har ökningen också varit större än rikssnittet, 17 procent.

”Ger resultat”

– Vi har ett långsiktigt arbete för att få fler tjejer att börja spela hockey och även fortsätta spela och det är ju skönt att se att det ger resultat, säger Per Haga, vice ordförande i Ångermanlands Hockeyförbund.

Han ser flera samverkande faktorer bakom ökningen.

– Hockeykulturen är ju stor i länet och vi har ett bra damlag i Modo Hockey med förebilder som Erika Grahm. Sedan försöker vi få in fler kvinnliga ledare och det i sin tur kan locka fler tjejer att börja.

Pojkarna minskar

Men liksom i nästan hela landet tappar Västernorrland på pojksidan. Bland pojkarna 7–20 år backar länet från 236 230 till 205 402 deltagartillfällen, alltså 15 procent, under tioårsperioden 2006–2016.

– Det är lite tråkigt, vi vill ju även här få så många som möjligt att börja spela och fortsätta men det kanske är mycket andra fritidsintressen som drar. Vi får kika vidare på vad tappet kan bero på, säger Per Haga. 

Statistiken kommer från Riksidrottsförbundet och har sammanställts av nyhetsbyrån Siren. Siffrorna baseras på LOK-stöd till föreningarna. Deltagartillfällen innebär antal närvarande deltagare vid godkända aktiviteter som träning och tävling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.