Hör Kristoffer Berglund som får kämpa på en sluttande scen i föreställningen ”Min vän fascisten”. Foto: SVT

Tonsatt politisk satir – med blivande teaterchefen i en av rollerna

Uppdaterad
Publicerad

Sex glada vänner har samlats för sommarfest när en militärklädd främling dyker upp och rubbar idyllen.

Teater Västernorrland satsar på politisk satir i sin senaste uppsättning.

Min vän fascisten beskrivs som en smågalen och elak föreställning där fördomarna haglar och gapskratten emellanåt fastnar i halsen.

– Man slängs mellan skratt och gråt och igenkänning, säger Kristoffer Berglund.

SVT: Du tillträder snart som teaterchef, är det här du vill ha teatern – mitt i samtiden och de aktuella debattfrågorna?

– Teatern måste inte vara politisk, utan ska vara relevant för människor i dag. Men just den här föreställningen är ju väldigt politisk, men ur ett mänskligt perspektiv.

”Politisk uppgivenhet”

– Den handlar ju faktiskt om hur den politiska uppgivenheten i samhället föder extremism, men den tar upp det i revy-, musikal- och kabaréform, säger Kristoffer Berglund.

Upphovsmännen bakom ”Min vän fascisten” är Klas Abrahamsson och Erik Gedeon som även gjort musikalen ”Ingvar – en musikalisk möbelsaga” som spelades på Teater Västernorrland 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.