Toppchefer har delgivits misstanke om korruption i SCA-härvan. Foto: TT

Toppchefer har delgivits misstanke i SCA-härvan

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare på Riksenheten mot korruption har delgivit flera av de inblandade näringslivstopparna i SCA-härvan misstanke och hållit förhör, det skriver SvD. 

Utredningen gällande den uppmärksammade affären gällande SCA går vidare. Flera personer, såväl misstänkta som vittnen, har förhörts av en åklagare på Riksenheten mot korruption. Vilka dessa personer är, eller hur många de är, vill man inte gå in på. Men ännu återstår att hålla flera förhör innan det kan fattas beslut om att väcka åtal. 

– Vi håller fokus på givande eller tagande av muta, säger Thomas Forsberg som är åklagare vid Riksenheten mot korruption till SvD. 

Skandal kring SCA affärsflyg

”Statuera exempel”

Men exakt vilka de formella misstankarna är vill Thomas Forsberg inte gå in på. Han menar att eftersom SCA:s styrelse beviljades ansvarsfrihet på bolagsstämman i fjol så har företaget lagt ärendet bakom sig, vilket i sin tur ökar angelägenheten för åklagare att utreda korruptionsmisstankarna. 

– Det rör sig inte om några stora summor, men det kan vara nog så viktigt att statuera ett exempel, säger Thomas Forsberg. 

Samtidigt menar han att målet är principiellt viktigt, och därför hoppas han att man kan prioritera utredningen. 

Det handlar härvan om

I backspegeln handlar SCA-härvan bland annat om användandet av företagets privata flygplan, dyra jaktresor till Jämtland och vidlyftig representation. Inblandade personer i ärendet är bland annat tidigare ordförande Sverker Martin-Löf, tidigare vd Jan Johansson och Industrivärdens tidigare vd Anders Nyrén.

Detta skriver Svenska Dagbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet