Arkvibild Henvålen i Bergs kommun Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Ekonomisk smäll för SCA efter jaktresor till Henvålen

Publicerad

Skogskoncernen SCA krävs på drygt 630 000 kronor i skattetillägg och arbetsgivaravgifter efter att Skatteverket granskat bland annat jaktresor till Henvålen i Bergs kommun.

Det var efter Svenska Dagbladets avslöjande 2014/2015 om påkostade jaktresor och betalda vistelser på Henvålen som Skatteverket inledde en granskning.

Nu har Skatteverket granskat beskattningsåren 2013 och 2014 och upptäckt oredovisade förmåner och felaktiga avdrag. Skatteverket kräver in drygt 530 000 kronor i skatteböter av SCA. Dessutom krävs bolaget på mer än 100 000 kronor i arbetsgivaravgifter.

Det handlar bland annat om förre styrelseordföranden Sverker Martin-Löfs fria tillgång till jaktgården Källberget. Dessutom har Skatteverket granskat förmåner vid jaktrepresentation och helikoptertransporter till närbelägna Henvålens fjällgård.

Avslöjandena om påkostade jaktresor och betalda vistelser i den jämtländska fjällvärlden bidrog till att SCA-topparna Sverker Martin-Löf och Jan Johansson fick lämna sina poster.

Henvålens Fjällgård

Visa

Fastigheten som Henvålens Fjällgård ligger på omfattar omkring 9 400 hektar och ligger i Bergs kommun.

Fastigheten köptes på 1990-talet av den jämtländske finansmannen Maths O Sundqvist. Han inledde en större utbyggnad men den avstannade vid finanskrisen 2009.

2011 gick SCA in som delägare och sedan 2016 äger SCA anläggningen helt och hållet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet