Det går inte att jämföra med influensa eller ens influensa. Covid-19 är långt allvarligare än så, berättar Per Wahlberg (M) utifrån egna erfarenheter.

Toppolitiker i regionen drabbades av covid-19

Uppdaterad
Publicerad
Moderate toppolitikern i Region Västernorrland, Per Wahlberg, tillhör dem som drabbats av covid-19. Fortfarande veckor efter han tillfrisknat känner han av sviterna av sjukdomen.

Det hjälpte inte att han följde folkhälsomyndighetens rekommendationer. I mitten av april började han under ett videomöte känna sig risig. Samma kväll slog febern till för att några dagar senare börja gå ner för att kort efteråt stiga till 40,5 grader.

– Jag fick ont i kroppen och lederna. Sedan fick jag en huvudvärk som var obeskrivlig. Smärtstillande hjälpte inte, berättar han.

Minnesförlust och lättretlig

Det blev ambulans till sjukhuset men Per Wahlberg fick aldrig någon andningspåverkan. Efter ett dygn på sjukhuset kunde han återvända hem och där blev han kvar i fyra veckor.

Fortfarande halvannan månad efter att han tillfrisknat känner han av sviterna av sjukdomen. Minnet har försämrats och han har blivit lättretligare, berättar han. Enkla saker som koden till kontoortet eller var han lagt bilnycklarna kan vara som bortblåsta ur minnet.

Allvarlig påverkan

SVT: Vet du hur du blev smittad?

– Jag vet faktiskt inte men kan ha mina misstankar. Även om vi i regionen tidigt började övergå till videomöten och arbete hemifrån är det oundvikligt att man träffar människor. Men i princip kan jag ha blivit smittad i mataffären också, säger han.

Efter att ha upplevt corona säger Per Wahlberg att det är en allvarlig sjukdom som inte går att jämföra med en förkylning, eller ens influensa.

– Jag får vara tacksam för att jag slapp påverkan på lungorna men det var oerhört obehagligt ändå. Det är viktigt att vi gör allt vi kan för att hålla sjukdomen stången. Det är absolut inte över än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer