Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikverket stänger av strömmen – Tore och Ture tvingas flytta Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Trafikverket klipper elledningen för Tore och Ture i Ånge: ”Vi tvingas flytta”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket har meddelat Tore och Ture Molin att strömmen i deras hus vid järnvägen norr om Ånge kommer att stängas av. De uppmanas att ansluta sig till det allmänna elnätet, en mil bort.

– Det skulle kosta tio miljoner, konstaterar Tore och nu ser de ingen annan lösning än att flytta från huset där de bott hela livet.

Det är ett 20-tal fastigheter där människor bor längs järnvägar och får sin el från järnvägens elnät som nu ställs helt utan strömförsörjning efter att Trafikverket meddelat att leveranserna ska upphöra. Något tidningen Dagens Nyheter var först med att berätta.

Tas ur bruk

I brevet från Trafikverket står det bland annat att kabeln kommer att tas ur bruk den 30 september utan ytterligare meddelanden.

– Jag är alldeles chockad över hur man bara kan skicka ut det här och att det är inget att göra något åt, det är inte ens överklagningsbart, säger Tore Molin.

”Skulle kosta tio miljoner”

Tore och hans tvillingbror Ture bor sedan födseln i Annelund, en mil ut i skogen från Ånge i Västernorrland. Huset har alltid haft ström men nu tvingas bröderna flytta.

Trafikverket uppmanar dem att ansluta sig till det allmänna elnätet men att dra in el på en sträcka motsvarande en mil skulle bli orimligt dyrt.

– Det skulle kosta tio miljoner, konstaterar Tore.

Inte förenligt med ellagen

Enligt Trafikverket är bakgrunden till uppsägningen att leveransen av el via externa anslutningar till järnvägens interna elnät inte är förenligt med ellagen.

Följ med till Annelund och Tore och Tures stuga i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.