Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket, berättar att man utreder olyckan med timmertåget i Östavall. Foto: Anna Beijron och Johanna Vikar/Trafikverket

Trafikverket utreder urspårningen: ”Kan vara vad som helst”

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket kommer att utreda urspårningen av timmertåget i Östavall, Ånge kommun. Men det kan dröja innan man får reda på vad som orsakade olyckan.

– Utredningen kommer inte bli klar förrän ett bra tag efter att vi har fått igång trafiken, säger presskommunikatören Peter Jonsson.

Det var under tisdagsmorgonen som ett timmertåg spårade ur kort efter att det hade lämnat SCA:s virkesterminal i Östavall, söder om Ånge. Tre av 22 vagnar välte och orsakade skador på rälsen.

Enligt Trafikverket förväntas reducerat trafik med nedsatt hastighet komma igång på det andra spåret vid klockan sex på torsdagkväll. Prognosen för att få igång det trasiga spåret är i nuläget satt till en vecka.

Trafikverket kommer dessutom starta en egen utredning av händelsen.

– Den tar vid så fort vi har samlat in alla data och den kommer inte bli klar förrän ett bra tag efter att vi har fått igång trafiken. Det är rälsdelar som kanske ska in på analys, växlar och el och ja, det kan vara precis vad som helst, säger Peter Jonsson.

Hör Peter Jonsson berätta om läget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.