Elvy Söderström är en av styrelseledamöterna i Transportstyrelsen

Transportstyrelsens ledning hänger löst

Publicerad

Sedan det blev känt att transportstyrelsens styrelse visste om att före detta generaldirektören beslutat om avsteg från gällande lagstiftning vill regeringen nu byta ut delar av styrelsen.

20 juli tog regeringen beslut att frågan om Trafikverkets generaldirektör Maria Ågren ska avskedas från sin anställning som generaldirektör i Regeringskansliet ska anmälas till Statens ansvarsnämnd. Detta efter att det blivit känt att Ågren tagit beslut som går emot gällande lagstiftning och som gjort att hemliga uppgifter kan ha spridits till andra länder. Det är också känt att Transportstyrelsens styrelse hade informerats om lagbrottet.

Förtroendekris

Enligt regeringen borde styrelsen ha agerat när de fick information om lagbrottet men eftersom de inte gjorde det saknar regeringen förtroende för styrelsen och har för avsikt att byta ut relevanta delar av styerlsen. Elvy Söderström, tidigare kommunalråd i Örnsköldsvik är en av styrelseledamöterna som nu kan komma att bytas ut. Hon vill inte kommentera regeringens intentioner innan hon vet mer om vilka ledamöter som kan vara aktuella. Sedan tidigare har styrelsens ordförande, Rolf Annerberg valt att entledigas från sitt uppdrag och har ersatts av Anita Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.