Foto: SVT

Travhäst dog under lopp på Bergsåker

Publicerad

En travhäst föll ihop och dog under tisdagens V4-tävlingar på Bergsåkers travbana.

Det var i tredje loppet som hästen föll i backen efter 500 meter och loppet blåstes av. Hästen var en sjuårig valack vid namn Foaje. Han kördes av kusken Ove A Lindqvist som klarade sig utan skador.

– Jag såg inte själv händelsen exakt, mer än att det ligger en häst på backen och kusken stod bredvid. Då rusade jag ut på banan och hästen kunde inte resa sig upp, säger Lennart Carlsén som är sportansvarig på Bergsåkers travbana.

Kusken anade oråd

Han berättar att man snabbt tog av hästen utrustningen och att veterinär omgående var på plats och konstaterade att hästen inte hade några reflexer. Körsvennen Ove A Lindqvist kände tidigt att något var fel.

– Han skrek åt de andra att de skulle hålla sig undan och satt själv beredd att hoppa av, berättar Lennart Carlsén.

Två dödsfall på en vecka

Så sent som förra veckan segnade en häst ihop på stallbacken på Bergsåker och dog efter ett montélopp. I båda fallen är det än så länge oklart varför hästarna dog.

– Hästarna skickas till SLU i Uppsala för obduktion för att ta reda på vad som hänt, säger Lennart Carlsén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.