Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nolaskolan, Parkskolan eller en helt ny skola finns med i planerna när Örnsköldsvik ska bygga nytt. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Tre förslag i potten när Örnsköldsvik ska bygga ny gymnasieskola

Publicerad

En ny konsultrapport visar på tre möjliga vägar att gå när Örnsköldsviks kommun ska bygga en ny gymnasieskola som dessutom ska inrymma vuxenutbildningen. Tidigare har huvudspåret varit att förlägga all undervisning vid Parkskolan.

Hör bildningsförvaltningens utredare Eric Bagger om förslagens olika för- och nackdelar.

Sedan 2012 har planerna på en ny gymnasieskola funnits i Örnsköldsvik eftersom elevunderlaget minskat i kommunen. Till en början var Parkskolan den utpekade platsen men nu visar en ny konsultrapport att även Nolaskolan och en helt ny plats vid sjukhuset finns med som förslag.

– Kommunen äger mark ovanför sjukhusområdet och där skulle man kunna etablera en gymnasieskola. Man behöver dra en ny väg men i övrigt är det lovande mark att bygga på även om den är kuperad, säger Eric Bagger.

Kan hamna vid Nolaskolan

Nolaskolan ses som en joker i leken. Den platsen har tidigare ansetts vara allt för trång. Men i förslaget skulle det gå att inrymma knappt 2 000 elever om skolan byggs på höjden.

– Då måste man riva idrottsbyggnaden och en flygelbyggnad och sedan uppföra en fyra våningar hög skolbyggnad.

Viktig del i processen

I slutet av december ska den slutliga rapporten presenteras för kommunens styrgrupp. I januari nästa år hamnar den på bildningsnämndens bord och ska då vara vägledande i den politiska processen.

– Man måste komma ihåg att det är en utredning som är beställd. Det är inget som säger att politiker måste bestämma enligt en utredning. De kan dra helt andra slutsatser. Det viktiga är att det finns ett beslutsunderlag och mycket fakta, då kan man ta kloka beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.