De tre männen döms bland annat för grov utpressning, vapenbrott, grov misshandel, medhjälp till grov misshandel och penningtvättsbrott. Foto: polisens förundersökning

Tre män döms till fängelse efter grova våldsbrott i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Nu döms tre män till fängelse, i den härva av grova brott i Sollefteå.

De tre männen döms bland annat för grov utpressning, vapenbrott, grov misshandel, medhjälp till grov misshandel och penningtvättsbrott.

Det handlar om flera grova våldsbrott som inträffade i Sollefteå i december i fjol. De fem åtalade, fyra män och en kvinna, är i åldrarna 23-40 år. De tre huvudmisstänkta har nu dömts till fängelse.

De tre männen döms bland annat för grov utpressning, där de misshandlat och hotat en man. De har även krävt mannen på pengar och fått honom att lämna ifrån sig nycklarna till sin bostad och sin mobil med bank-id. De ska ha riktat en pistol mot hans huvud och hotat med att klippa av honom fingrarna.

Någon av männen ska även ha avlossat ett lösskott med pistol mot mannens ben.

Även misshandlat annan man  

De tre männen döms även för synnerligen grov misshandel efter att ha misshandlat en annan man. Där ska de ha slagit mannen med en glasskiva, strypt honom med ett skärp, skurit i hans arm med rakblad och hällt biltvättmedel i hans ögon.

En av huvudmännen får fem år och fyra månaders fängelsestraff och kommer också att utvisas ur Sverige och förbjuds att återvända under tio år. Överträdelse av förbudet kan medföra fängelse i högst ett år.

De andra två huvudmännen döms av tingsrätten till fem och ett halvt års fängelsestraff, respektive tre år och åtta månader.

De övriga åtalade, en man och en kvinna, döms till skyddstillsyn respektive dagsböter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I en lägenhet i Sollefteå pågick en tortyrliknande misshandel av två offer under några dygn i början av december. Se bilder ur polisens förundersökning här. Foto: ur polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.