Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Nilsson på Länstyrelsen berättar att det är tre stycken vargar runt Östavall. Hör honom i klippet. Foto: privat/SVT/Simon Forsberg

Tre olika vargar vistas runt Östavall – en inne i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Flera rapporter har kommit in till länstyrelsen om en varg som rör sig inne i och omkring i Östavall. Länstyrelsen uppmanar boende i Östavall att inte söka upp vargen för då kan den vänja sig vid människors närvaro.

Nu berättar Peter Nilsson på Länsstyrelsen Västernorrland att det rör sig om tre olika vargar som rör sig i området kring Östavall.

Genom DNA har länsstyrelsen slagit fast att det rör sig om tre individer. Men de bedömer att det endast är en individ som är inne i samhället – sannolikt en ung hane.

”I situationer med rovdjur i samhällen är det sannolikt att något lockar djuret in mot samhället. Länsstyrelsen uppmanar därför boende i området att se över sin omgivning för att se om något kan locka vargen.” Det skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

”Utfodring av annat vilt nära samhällen kan exempelvis locka rovdjur och leda till att de uppvisar ett mindre skyggt beteende. För att undvika att vargen vänjer sig vid människors närvaro uppmanar Länsstyrelsen även att man inte ska söka upp vargen” skriver Länsstyrelsen Västernorrland i  pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.