Tre unga döda i drogmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

Bara sedan i maj i år har det varit fyra dödsfall med droger inblandade i Sundsvall. Tre av de som dött är mellan 19 och 24 år. Det är en oroväckande trend att det tyngre missbruket går allt längre ner i åldrarna.

– Det är oerhört tragiskt. Det är en utveckling som vi verkligen ser oerhört allvarligt på.Vi tycker oss se att det är ett allvarligt missbruk som går längre ner i åldrarna och man kombinerar ofta rent livsfarliga droger, säger Helene Nylander, områdeschef vuxenstöd på socialtjänsten i Sundsvall.

Även polisen märker av att det är ett nytt beteende bland missbrukande ungdomar.

– Det vi ser just nu är att man använder narkotikaklassade läkemedel, som tradolan, subutex, ett ersättningsläkemedel för heroinister, har blivit otroligt vanligt på ungdomsmarknaden och sen beställer man en rad droger via internet, säger Robert S Öhman, chef för brottsförebyggande enheten på polisen i Västernorrland.

Nu undersöks om de tre dödsfallen kan ha något gemensamt.

– Vi väntar fortfarande på svar från de kemiska analyserna, men vi har inte några indikationer på att de här unga människorna har dött av samma preparat, säger Robert S Öhman.

Förutom att tre unga har dött finns det mer som pekar på att de tunga drogerna går ner i åldrarna. Också de som döms enligt lagen om vård av missbrukare – LVM – blir allt yngre.

– LVM har ju varit ju varit bland etablerade missbrukare. Idag har vi fem LVM och fyra av dom är mellan 18 och 23 år, avslutar Helen Nylander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer