Trots beskedet i veckan – hoppet om ett regemente i länet lever

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet i veckan att Östersund sannolikt utses till ny regementsort innebär inte att hoppet är ute för Sollefteå och Härnösand. Fortfarande finns det en majoritet i riksdagen för att etablera flera nya regementsorter i landet, säger försvarspolitikern Jörgen Berglund (M).

Försvarsberedningen har föreslagit fyra nya regementen varav Göteborg och Arvidsjaur varit givna på förhand. För de två andra har det varit konkurrens mellan fyra orter, Östersund, Falun, Sollefteå och Härnösand.

I veckan fick Östersund ett positivt förhandsbesked när regeringen gav Försvarsmakten i uppdrag att beräkna vad det kostar att starta ett nytt regemente i Östersund, men i övrigt är det mesta oklart. Hoppet är inte ute för Sollefteå och Härnösand. Tvärtom, menar Berglund.

Partierna splittrade

I juni bröt försvarsförhandlingarna mellan de politiska partierna samman. Försvarsmakten har varit tveksam till att lägga resurser på nya utbildningsregementen medan uppfattningen bland de politiska partierna är splittrad. Enligt Jörgen Berglund som är ledamot i riksdagens försvarsutskott finns det en borgerlig majoritet i riksdagen som fortfarande förordar att  det startas två nya regementen och då ligger Västernorrland vid sidan av Östersund bra till, menar han.

Regeringen har hänvisat till militärstrategiska motiv vid valet av Östersund och samma motiv gäller för såväl Sollefteå som Härnösand, menar han. Närheten till Norge och samarbetspartnern Nato är ett skäl.

Militärstrategiska skäl

SVT: Men vad talar för att två nya regementen skulle hamna i södra Norrland?

– Främst det militärstrategiska läget som även försvarsberedningen tagit upp i sin rapport. Det är i princip tomt på milittära förband mellan Boden och Uppsala så det behövs en militär närvaro även i den här delen av landet. Det har Försvarsmakten också visat under det senaste året genom att öva flitigt i Västernorrland, säger Berglund.

– Vart regementet placeras är ingen regionalpolitisk fråga men man ska ändå komma i håg att det finns en militär tradition i det här området samt goda övningsförhållanden, fortsätter Berglund.

Besked i höst

Sollefteå och Härnösands kommuner har presenterat ett gemensamt förslag hur ett nytt regemente snabbt skulle kunna byggas upp.  I Härnösand finns den militära verksamheten i viss mån kvar med ett 60-tal anställda som utbildar både rekryter och hemvärnssoldater. På några års sikt skulle Sollefteå och Härnösand utbilda 300 till 500 rekryter.

I riksdagen väntar politiska förhandlingar mellan regeringen och partierna. En försvarspolitisk proposition om försvarets inriktning fram till 2025 väntas under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.