Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Jordgubbarna, kaffet och grillbiffen – så mycket dyrare är midsommarmaten

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelspriserna fortsätter att stiga och priset för vissa varor skenar. Men så här på midsommar fyller vi kundvagnarna ändå, trots att en oro för prisutvecklingen finns i bakgrunden.

– Godsakerna måste man ha, säger Stig Fagerström.

Kaffe toppar prisökningen när det gäller livsmedel enligt SCB:s konsumentprisindex. Priset har skenat med hela 40 procent sedan samma tid i fjol, vilket framförallt beror på dåliga skördar. Men prisökningen har fått marknaden att reagera.

– Kaffe säljer vi mindre av, konstaterar Tomas Emanuelz som är livsmedelshandlare i Sundsvall.

Kaffepriset fortsätter uppåt med en ökning med 5,5 procent sedan den förra mätningen i april.

Köttet blir dyrare

När det gäller midsommarmaten så är det framförallt köttbiten som vi vill lägga på grillen som blivit dyrare. Priset på kött har ökat med 4,4 procent den senaste månaden.

Att jordgubbarna plötsligt blir dyrare den här helgen har väl de flesta vant sig vid. På Alnö utanför Sundsvall var priset uppe i 70 kronor per liter på torsdagen.

Men i år kostar även tillbehör till jordgubbstårtan mera än vanligt. Priset för mjölk, ost och ägg har ökat med 3,5 procent jämfört med i april. Allt enligt SCB:s statistik.

– Man får vara lite uppmärksam så att man inte handlar på sig för mycket, säger Karin Wejåker som handlar midsommarmat i Sundsvall.

Inte orolig

Handlaren Tomas Emanuelz tycker inte att det finns anledning till oro, trots det uppskruvade läget med stigande inflation och ökande priser.

– Generellt sett är jag inte orolig för framtiden, ingen vill att en så stor kostnad för familjerna som mat ändå är ska sticka iväg allt för mycket, menar han.

Vill ha bra grejer

Och trots allt ser handeln inför midsommarhelgen ut ungefär som vanligt, i alla fall i den butik i Sundsvall som SVT besökt.

– Man vill ha de bra grejerna som man känner till och tycker om, det är viktigt att det blir bra den här helgen, konstaterar Johan Mo som är avdelningsansvarig i delikatessdisken.

Hör hur kunderna i en livsmedelsbutik tänker kring prisökningen och midsommarmaten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.